Parlamentul European interzice „paşapoartele de aur” pentru oligarhii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European va aproba miercuri un raport potrivit căruia instituţiile Uniunii Europene sunt determinate să interzică „paşapoartele de aur” pentru oligarhii ruşi.

Rezoluţia vine în contextul în care agresiunea trupelor ruseşti în Ucraina a stârnit un val de sancţiuni fără precedent. Persoanele vizate fiind persoanele bogate şi puternice din anturajul Kremlinului.

„Industria” paşapoartelor a generat peste 20 de miliarde de euro, din 2011 până în 2019. Această „industrie” este nereglementată în Uniunea Europeană, deşi ea este încă folosită de către mai multe ţări. Exemple grăitoare sunt: Malta şi Cipru, care au generat profituri imense de pe urma acordării de paşapoarte pentru diverşi afacerişti corupţi sau indivizi cu probleme de natură juridică.

Europarlamentarii susţin că oprirea fabricării de „paşapoarte de aur” poate duce la schimbări drastice în economia anumitor ţări. Prin urmare, aceştia au hotărât eliminarea treptată a acestor paşapoarte, însă verificările celor care doresc să obţină drept de reşedinţă vor fi mai amănunţite.

A fost propusă o modificare după invazia rusească în Ucraina: oprirea imediată a comercializării de vize şi drepturi de reşedinţă ruşilor.

Didier Reynders, comisarul pentru justiţie, declară că executivul european nu este de acord cu propunerea unor noi reguli pentru aceste planuri, deoarece deja se acţionează în mod legal pentru oprirea schemelor existente din Bulgaria, Malta şi Cipru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite