Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care interzice supravegherea prin recunoaştere facială în spaţii publice şi limitarea inteligenţei artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie prin care interzice folosirea inteligenţei artificiale de către autorităţile de aplicare a legii pentru supravegherea în masă în spaţii publice sau în proceduri judiciare care ar putea duce la decizii discriminatorii.

Textul rezoluţiei adoptat de PE cu 377 la 248 nu are valoare juridică ci de recomandare pentru iniţiative legislative ale Comisiei Europene precum transparenţă în folosirea algoritmilor, interzicerea bazelor de date private de recunoaştere facială şi a poliţiei predictive, care încearcă să anticipeze comportamentele pe baza datelor.

„Trimitem un mesaj clar: drepturile fundamentale sunt irevocabile. Pentru prima dată, cerem un moratoriu asupra desfăşurării sistemelor de recunoaştere facială în scopuri represive, aceste tehnologii demonstrându-şi ineficacitatea şi conducând adesea la rezultate discriminatorii'', a subliniat raportorul rezoluţiei, eurodeputatul social-democrat bulgar Petar Vitanov, potrivit Agerpres.

Operatorii umani trebuie să ia deciziile finale,  au spus eurodeputaţii referindu-se la posibile discriminări în baza algoritmilor inteligenţei artificiale, mai ales în contexte precum controlul de la frontiere şi de monitorizare, astfel încât subiecţii să aibă acces la căi de recurs.

În ce priveşte supravegherea biometrică, Comisia este îndemnată la „.implementarea, prin mijloace legislative şi nelegislative şi, dacă este necesar, prin proceduri de infrigemenet, interzicerea oricărei prelucrări a datelor biometrice, inclusiv a recunoaşterii faciale, în scopul aplicării legii, care conduce la supravegherea în masă în spaţii accesibile publicului; solicită, de asemenea, Comisiei să oprească finanţarea cercetării biometrice sau a programelor care ar putea duce la supravegherea nediscriminatorie în masă în spaţiile publice”, potrivit TechCrunch.

Deputaţii au vizat, de asemenea, un controversat proiect de cercetare finanţat de UE pentru crearea unui detector de minciuni „inteligent” bazat pe analiza expresiilor faciale - motivând că proiectul iBorderCtrl ar trebui întrerupt.

    

Rezoluţia parlamentului solicită, de asemenea, interzicerea inteligenţei artificiale pentru asistarea deciziilor judiciare - un alt domeniu extrem de controversat în care automatizarea este deja aplicată, cu riscul cimentării şi expandării prejudecăţilor sistemice în sistemele de justiţie penală.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite