Papa Francisc va numi 21 de noi cardinali, demers prin care îşi va pune  amprenta asupra viitorului catolicismului

0
0
FOTO Filippo MONTEFORTE / AFP
FOTO Filippo MONTEFORTE / AFP

Papa Francisc a anunţat duminică că va numi 21 de noi cardinali în luna august, printre care şi un italian, liderul Bisericii din Mongolia, un demers prin care îşi va pune din nou amprenta asupra viitorului catolicismului.

Dintre cei 21, 16 sunt cardinali electori cu vârsta sub 80 de ani şi astfel eligibili pentru a intra în conclavul care alege succesorul după moartea sau demisia acestuia, conform Reuters.

După ceremonia de instalare oficială a acestora din 27 august, denumită consistoriu, papa Francisc va fi numit 83 din circa 133 de cardinali electori, crescând posibilitatea ca succesorul său să fie un om care să reflecte poziţia sa în probleme cheie.

Papa Francisc şi-a sporit şi mai mult prezenţa în lumea în curs de dezvoltare şi slăbeşte din nou strânsoarea pe care Europa o avea asupra Colegiului Cardinalilor.

Printre noii electori se află arhiepiscopul Giorgio Marengo, un italian care este în prezent administratorul Bisericii Catolice din Mongolia, ţară care se învecinează cu China şi unde Vaticanul încearcă să îmbunătăţească situaţia catolicilor. 

Alţi cardinali electori provin din Franţa, Nigeria, Brazilia, India, Statele Unite, Timorul de Est, Italia, Ghana, Singapore şi Paraguai. Trei oficiali ai Vaticanului care vor fi numiţi cardinali în august vin din Coreea de Sud, Marea Britanie şi Spania.

Încă o dată, papa Francisc a lăsat deoparte arhiepiscopi din oraşe importante care aveau în mod tradiţional cardinali înainte de alegerea lui Francisc în 2013, preferând să numească clerici din locuri îndepărtate, aparţinând unor biserici mici sau în curs de dezvoltare, şi mai vibrante decât în ​​Europa.

Numind cardinali în Singapore, Mongolia, India şi Timorul de Est, papa Francisc pare să caute să sporească prestigiul şi influenţa Bisericii în Asia, o putere economică şi politică în creştere. 

Noi cardinali din alte ţări în curs de dezvoltare includ arhiepiscopii din Ekwulobia în Nigeria, Manaus şi Brasilia în Brazilia, Goa şi Hyderabad în India, Wa în Ghana şi Asuncion în Paraguay. Promovarea la funcţia de cardinal a episcopului Robert McElroy din San Diego, California, este semnificativă deoarece a fost un aliat deschis al abordării pastorale a papei în probleme precum protecţia mediului şi o abordare mai primitoare faţă de homosexualii catolici. 

Făcându-l pe McElroy cardinal, Francis a trecut peste arhiepiscopii conservatori din San Francisco şi Los Angeles, două oraşe mari care aveau în mod tradiţional cardinali în trecut.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri