Papa Francisc, militant al energiei verzi. Suveranul pontif cere construirea unui nou parc solar pentru Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a ordonat crearea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma, menită să asigure întregul necesar de energie electrică al Statului Cetăţii Vaticanului, care şi-a afirmat dorinţa de a atinge obiectivul de zero emisii de carbon, transmit miercuri agenţiile AFP şi Reuters.

foto Papa Francisc în mulțime
Papa Francisc, militant al energiei verzi FOTO Getty Images

Într-o scrisoare sub forma unui document „motu proprio”, un edict papal, publicat miercuri, suveranul pontif în vârstă de 87 de ani a dispus înfiinţarea unui „sistem agrovoltaic în zona extrateritorială Santa Maria di Galeria”, situată în nord-vestul capitalei italiene.

Sistemul agrovoltaic constă în producerea de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe terenurile agricole.

Trebuie să facem o tranziţie către un model de dezvoltare durabilă, care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică”, a scris papa, subliniind rolul energiei solare.

Energia produsă va permite alimentarea staţiei de emisie Radio Vatican şi va asigura necesarul de energie electrică al Cetăţii Vaticanului, a adăugat papa Francisc în scrisoarea datată 21 iunie şi intitulată „Fratello Sole” (n.r. -„Fratele Soare”).

Edictul papal nu precizează cât de mare va fi acest parc şi când va deveni operaţional.

Papa a încredinţat sarcina construirii parcului solar cardinalului care îndeplineşte funcţia de guvernator al Statului Cetăţii Vaticanului şi şefului Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA).

Papa Francisc, autor al enciclicii „Laudato Si” din 2015, a făcut din ecologie unul dintre pilonii pontificatului său, iar Sfântul Scaun a aderat în 2022 la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi la Acordul de la Paris.

În 2008, papa Benedict al XVI-lea a dat startul iniţiativelor Vaticanului în materie de ecologie instalând panouri solare pe acoperişul imensei săli Paul al VI-lea care găzduieşte audienţele papale săptămânale.

Cincisprezece ani mai târziu, cel mai mic stat din lume s-a angajat să îşi reducă până în 2030 emisiile de gaze cu 20% comparativ cu nivelul din 2011, un angajament în primul rând simbolic având în vedere contribuţia sa la emisiile globale.

Instalaţiile agrovoltaice, răspândite în Japonia şi Coreea de Sud, generează un entuziasm tot mai mare în întreaga lume, dar şi reticenţă în rândul actorilor din domeniul agricol, care se tem de consecinţele acesteia asupra preţurilor terenurilor şi a productivităţii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite