O companie energetică portugheză a inaugurat cel mai mare parc solar din Europa
0EDP Renovaveis (EDPR) a inaugurat un parc de energie solară de 202 megawaţi (MW) în centrul Portugaliei, cel mai mare pe care îl deţine în Europa, a anunţat luni compania mamă EDP (Energias de Portugal).
Proiectul Cerca, din municipalităţile Alenquer şi Azambuja, la nord de Lisabona, are peste 310.000 de panouri solare şi va avea o producţie anuală estimată la 330 gigawaţi/oră (GWh), suficient pentru a aproviziona 100.000 de familii sau aproximativ 1% din populaţia Portugaliei, transmite Reuters.
În acest moment, EDP Renovaveis are capacităţi solare instalate de 540 MW în ţară şi "intenţionează să lanseze un proiect de energie regenerabilă 1 GW în Portugalia până în 2026", a anunţat EDP.
"La EDP, examinăm diverse noi proiecte solare care vor avea o contribuţie importantă la tranziţia energetică", a afirmat Duarte Bello, membru al Board-ului EDP Renovaveis pentru Europa şi America Latină.
Compania şi-a majorat la nivel mondial investiţiile în proiectele solare şi vrea să canalizeze jumătate din investiţiile sale globale în energie solară, până în 2026.
EDPR - al patrulea mare producător global de energie din surse regenerabile - este prezent şi în România.
Și în România exista mai multe astfel de parcuri fotovoltaice, iar unul va fi finalizat în luna mai a anului 2024. Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) va finaliza, în luna mai a acestui an, un parc fotovoltaic în Valea Călugărească, o investiţie în valoare de aproape 35 milioane lei, din care circa 7,5 milioane lei fonduri nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Potrivit unui comunicat al SAPE, aceasta este prima investiţie realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deţinută de statul român.
"SAPE este producător de energie verde şi continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul de execuţie pentru "Staţie de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi reţea de transport energie electrică în sistemul naţional - CEF 4.9995 MW" s-a semnat la sfârşitul lunii august 2023, iar acum se fac ultimele lucrări, astfel încât, în luna aprilie, adică după numai 8 luni de la demararea proiectului, parcul fotosolar va deveni funcţional. Iată o dovadă clară că şi companiile în care statul român este acţionar pot fi un exemplu de rapiditate şi bune practici", a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE, citat în comunicat.