Papa Francisc, mesaj pentru încetarea războiului din Ucraina: „I-am cerut lui Dumnezeu să ne elibereze de această nevoie de autodistrugere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Papa Francisc a declarat miercuri că războiul din Ucraina a arătat că omenirea trebuie să renunţe la instinctul ei ciudat de „autodistrugere” şi că achiziţiile suplimentare de arme nu reprezintă o soluţie finală pentru niciun conflict, relatează Reuters.

Suveranul pontif le-a cerut persoanelor prezente la audienţa sa generală săptămânală să se gândească la toate victimele războiului - la morţi, inclusiv la „soldaţii ucişi într-o parte a baricadei sau în cealaltă”, la răniţi, la persoanele rămase fără locuinţe şi la refugiaţi, potrivit Agerpres. 

„Fie ca Domnul să îşi trimită duhul sfânt către noi, pentru a ne face să înţelegem că războiul este o înfrângere a umanităţii, că trebuie să îi învingem pe toţi cei care fac război. Războiul este o nevoie care ne distruge”, a declarat papa Francisc, care i-a cerut lui Dumnezeu „să ne elibereze de această «nevoie» de autodistrugere”.

A fost pentru a doua oară de la izbucnirea războiului în Ucraina când papa Francisc a evocat spectrul unui război nuclear.

Suveranul pontif a condamnat vehement de mai multe ori războiul din Ucraina, însă a criticat Rusia doar într-o manieră implicită, evitând până acum să rostească numele acestei ţări. Papa Francisc a folosit termeni şi expresii precum „agresiune nejustificată”, „masacru” şi „atrocităţi”.

„Să ne rugăm pentru ca cei care guvernează să înţeleagă că achiziţiile de arme şi fabricarea de arme nu reprezintă soluţia problemei. Soluţia este să lucrăm împreună pentru pace, aşa cum spune Biblia, pentru a transforma armele în instrumente ale păcii”, a mai spus, miercuri, liderul de la Vatican.

Papa Francisc a declarat în trecut că fondurile cheltuite pentru armament ar trebui direcţionate în alte scopuri, precum combaterea foametei la nivel global şi dezvoltarea şi distribuirea de vaccinuri. Liderul Bisericii Catolice a cerut, de asemenea, interzicerea armelor nucleare şi consideră că simpla lor deţinere în scopuri de descurajare este imorală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite