Vaticanul a redeschis ancheta în cazul Emanuela Orlandi, adolescenta dispărută misterios în urmă cu 40 de ani

0
Publicat:

Vaticanul a redeschis o investigație privind dispariția Emanuelei Orlandi, un caz care a zguduit Italia timp de aproape 40 de anişi în care a fost implicat Sfântul Scaun, relatează The Guardian, care notează că demersul vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului „Vatican Girl” („Fata de la Vatican”). 

Emanuela Orlandi avea 15 ani când a dispărut FOTO Profimedia
Emanuela Orlandi avea 15 ani când a dispărut FOTO Profimedia

Emanuela avea 15 ani când a dispărut la data de 22 iunie 1983, în timp ce se întorcea acasă de la o lecție de flaut la Roma. Familia Orlandi locuia în Vatican, unde tatăl ei era angajat laic în cadrul casei papale.

Cazul a născut mai multe teorii, inclusiv aceea că Emanuela a fost răpită de o bandă pentru a șantaja Vaticanul să îl elibereze pe Mehmet Ali Ağca, care a fost încarcerat în 1981 după ce a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, dar nu a oferit niciodată răspunsuri concrete.

Însărcinatul cu afaceri de justiţie al Vaticanului, Alessandro Diddi, a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro, care a militat neîncetat pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției ei, potrivit agenției de presă LaPresse.

„Am aflat despre anchetă doar prin intermediul presei”, a declarat Laura Sgrò, avocata familiei Orlandi. „I-am scris papei în urmă cu un an, având  intenția de a vorbi cu Alessandro Diddi. Suntem, desigur, fericiți că se face o anchetă, dar sperăm că aceasta va oferi cu adevărat răspunsuri concrete.”

Diddi a confirmat redeschiderea anchetei pentru LaPresse, după ce aceasta a fost raportată pentru prima dată de agenția de presă Adnkronos, care a declarat că „toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile” legate de acest caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări și pentru a „nu lăsa nicio piatră neîntoarsă”.

În plus, ancheta se va concentra asupra cazului Mirella Gregori, care avea de asemenea 15 ani când a dispărut la Roma, cu câteva săptămâni înaintea lui Orlandi, după ce i-a spus mamei sale că merge la o întâlnire. S-a crezut de mult timp că ar putea exista o legătură între cele două dispariții.

Documentar pe Netflix despre cel mai mare mister din istoria recentă a Vaticanului

Ancheta vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului Vatican Girl, care explorează teoriile din jurul cazului Orlandi. În cea mai surprinzătoare afirmație, o prietenă din copilărie a Emanuelei, intervievată în documentar, a declarat că adolescenta a fost molestată de „cineva apropiat de papă”, care la acea vreme era Ioan Paul al II-lea.

O altă teorie dezvăluită în documentar a fost aceea că Emanuela a fost dusă la Londra, unde a locuit ani de zile într-un cămin de tineret deținut de o congregație catolică, cheltuielile ei fiind finanțate de Vatican. Potrivit acestei teorii, Emanuela a murit la Londra înainte ca trupul ei să fie transferat înapoi la Roma și înmormântat la Vatican.

În 2019, două morminte din Vatican au fost exhumate și redeschise după ce s-a aflat că Emanuela ar fi putut fi îngropată acolo. Însă nu au fost găsite rămășițe umane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite