Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american, un susţinător al drepturilor civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a numit duminică 13 noi cardinali, dintre care nouă sub vârsta de 80 de ani, eligibili să fie membrii unui conclav însărcinat cu alegerea succesorului pontifului argentinian, după moartea sau retragerea acestuia, informează Reuters. Printre ei se află şi primul cardinal afro-american, cel care care l-a criticat în iunie pe Donald Trump din cauza fotografiei cu Biblia în mână în faţa unei biserici istorice din Washington.

Cardinalii provin din întreaga lume şi menirea lor e crească şanselele alegerii unui papă  care să continue politicile papei Francisc. Aceştia vor fi ridicaţi la acest înalt rang în cadrul unei ceremonii numite consistoriu", ce va avea loc la Vatican luna viitoare.

Wilton Gregory, 73 de ani, numit în 2019 arhiepiscop de Washington şi primul afro-american numit cardinal, este cunoscut ca un fin diplomat şi suporter al al drepturilor civile. Gregory este şi unul dintre liderii care au abordat problema abuzurilor seculare din cadrul Bisericii Romano-Catolice şi a susţinut politica de toleranţă zero a bisericii.

 El  a denunţat fotografia preşedintelui Donald Trump cu Biblia în mână la o biserică din Washington după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii în iunie şi a vorbit despre moartea lui George Floyd.

”Găsesc derutant şi reprobabil faptul că o instituţie catolică şi-ar putea permite să fie folosită atât de flagrant, să fie abuzată şi manipulată într-o manieră ce încalcă principiile noastre religioase, principii care ne îndeamnă să apărăm drepturile oamenilor noştri, chiar şi ale acelora cu care s-ar putea să nu fim de acord”, a spus Gregory.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite