Papa Francisc a comparat centrele pentru refugiaţi cu „lagărele de concentrare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc, un critic al valului populist anti-refugiaţi/ Foto: EPA
Papa Francisc, un critic al valului populist anti-refugiaţi/ Foto: EPA

Papa Francisc a îndemnat guvernele ţărilor europene să permită imigranţilor să părăsească centrele unde sunt aceştia sunt ţinuţi, afirmând că multe dintre acestea au devenit adevărate „lagăre de concentrare”, relatează Reuters.

În timpul unei vizite la Bazilica Sf. Bartolomeu din Roma, unde s-a întâlnit cu un număr de imigranţi, Papa Francisc a povestit reporterilor despre o vizită pe insula Lesbos, la un centru unde sunt ţinuţi imigranţii veniţi din Siria. Acolo, un refugiat musulman i-a povestit cum „teroriştii au venit la ei în ţară” şi i-au tăiat gâtul soţiei lui creştine pentru refuzul de a renunţa la crucifixul pe care-l purta.

„Nu ştiu dacă a reuşit să părăsească acel lagăr de concentrare, pentru că centrele pentru refugiaţi, multe din ele, sunt asemenea lagărelor de concentrare datorită numărului uriaş de persoane ce sunt ţinute acolo”, a sunat declaraţia suveranului pontif.

Papa Francisc a lăudat ţările ce ajută refugiaţii şi le-a mulţumit pentru faptul de „a suporta acestă povară suplimentară, pentru că se pare că acordurile internaţionale sunt mai importante decât drepturile omului”.

Acesta nu a elaborat această afirmaţie, dar pare a se fi referit la acordurile internaţionale ce au rolul de a opri trecerea graniţelor de către refugiaţi.

Anul trecut Uniunea Europeană şi Turcia au ajuns la un acord prin care imigranţii ilegali sosiţi pe insulele greceşti din Marea Egeei sunt trimişi înapoi în Turcia în schimbul beneficiilor financiare şi politice pentru Ankara. 

Bazilica Sf. Bartolomeu din Roma este închinată martirilor creştini ucişi pentru credinţa lor în secolele XX şi XXI. Ea conţine o carte de rugăciuni a părintelui Jacques Hamel, ce a fost ucis anul trecut de doi militanţi islamişti ce au intrat în biserica Saint-Etienne-du-Rouvray şi i-au tăiat gâtul.

Încă de la investirea sa, Papa Francisc şi Biserica Catolică au dus o luptă constantă împotriva curentului populist anti-imigraţi prezent în Europa cât şi în Statele Unite. Acesta a avut şi un schimb de replici cu atunci candidatul Donald Trump pe această temă, afirmând că oricine construieşte ziduri „nu este un creştin”.

Papa Francisc a cerut constant liderilor ţărilor occidentale să facă mai mult pentru refugiaţii din zonele de război din Orientul Mijlociu şi Africa. În urmă cu câteva săptămâni acesta a declarat că protejarea acestor oameni, şi în special a celor mai slabi precum femeile şi copiii, reprezintă un „imperativ moral”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite