Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea FOTO AFP
Papa Benedict al XVI-lea FOTO AFP

După ce va renunţa la Scaunul Pontifical, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 de euro, sumă prevăzută de legile Vaticanului pentru funcţia de „episcop emerit al Romei”, scrie cotidianul italian „La Stampa”.

Astfel, Joseph Ratzinger (85 de ani) va primi o pensie mai mică decât cea a cardinalilor, care este în valoare de 5.000 de euro.

Potrivit legislaţiei în vigoare la Vatican, Ratzinger nu va putea transfera la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a suveranilor pontifi, toate bunurile sale şi toate documentele, fiindcă acestea vor rămâne în Palatul Apostolic. În general, după moartea unui suveran pontif, reşedinţa sa din Palatul Apostolic de la Vatican este sigilată, iar toate obiectele şi documentele sunt transportate în Arhiva secretă de la Vatican, unde sunt păstrate timp de mai mulţi ani, înainte de a fi distruse. Aşadar, Ratzinger va călători cu puţine lucruri la reşedinţa de vară, acolo unde va merge la 28 februarie, după ce îşi va încheia mandatul de suveran pontif, scrie „La Stampa”.

Ratzinger va petrece două luni la Gandolfo, un castel aflat la 30 de kilometri de Roma, înainte de a se muta într-o mică mănăstire din Grădina Vaticanului, unde va trăi „departe de lume”.

Papa Benedict al XVI-lea va putea duce cu sine la Castel Gandolfo numai obiectele strict personale: darurile primite în cursul pontificatului său, care a durat aproape opt ani, corespondenţa privată şi pianul său, la care cântă muzica sa preferată, cea a lui Mozart. Toate celelalte obiecte din apartamentul privat al papei, inclusiv mobila şi tablourile de mare valoare, vor rămâne la Vatican, pentru viitorul suveran pontif.

„Se va face o distrincţie între documentele de birou, care privesc guvernarea Bisericii, şi cele personale, de exemplu, notiţele sale pentru trilogia lui Iisus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. Se pare că această sarcina va fi îndeplinită de cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun.

În ultimele zece zile ale pontificatului său, Papa Benedict al XVI-lea va apărea din nou în public sâmbătă, când se va întâlni cu preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care îl va saluta pentru ultima oară pe suveranul pontif, transmiţându-i mulţumirile întregului popor italian.

Lunea trecută, Papa Benedict al XVI-lea a făcut un anunţ fără precent în istoria modernă a Bisericii Catolice, afirmând că se retrage de pe Scaunul Papal fiindcă, din motive de sănătate, nu-şi mai poate îndeplini atribuţiile de suveran pontif.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite