Pandemia COVID-19. Planul de ieşire din criză pus pe biroul lui Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Optzeci de experţi i-au prezentat lui Emmanuel Macron „un plan de ieşire din criză” care prevede ridicarea măsurilor de izolare la începutul lui mai, redeschiderea şcolilor în septembrie şi testarea în masă a populaţiei, scrie „Le Parisien”.

Emmanuel Macron a primit vineri primul plan de ieşire din dubla criză - de sănătate şi economică - provocată de noul coronavirus.

Optzeci de experţi de la Institutul Sănătăţii vin cu o serie de recomandări pentru reluarea cursului firesc al vieţii. Printre semnatari figurează economişti, sociologi, psihologi şi medici de renume.

Grupul de experţi propun ridicarea măsurilor de izolare la 4 mai. În opinia lor, vârful epidemiei este cvasi-atins în Franţa, iar această dată este cea mai potrivită urmărind evoluţia generală a pandemiei şi rezultatele strategiilor aplicate în ţările care au trecut deja prin această situaţie. Ei recomandă o ieşire din case „graduală şi sub anumite condiţii”, întrucât viaţa de după izolare nu va mai fi la fel ca înainte de apariţia şi răspândirea coronavirusului cel puţin până la găsirea unui vaccin.

La începutul luni mai, estimează ei, Franţa va avea un arsenal suficient pentru respectarea barierei de securitate (măşti, gel, echipamente). Dar autorităţile vor trebui să lanseze cât mai repede cu putinţă un „Plan Marshall de producţie şi achiziţie”, în special de măşti, respiratoare şi teste de tip PCR care pot identifica coronavirusul SARS-CoV-2 din probe nazofaringiene.

Astfel, 4 mai ar fi data de ieşire din case pentru cei care nu sunt purtători de coronavirus. Întoarcerea la muncă ar urma să fie făcută doar acolo unde angajatorul îndeplineşte regulile de prevenţie. „Acolo unde este posibilă, telemunca trebuie menţinută”, notează ei, sugerând totodată înfiinţarea unei brigăzi sanitare pentru acordarea autorizaţiilor de reluare a activităţii.

Având în vedere că respectarea măsurilor de distanţare socială este imposibilă la şcoală, cei 80 de experţi preconizează întoarcerea elevilor în clase „abia în septembrie”. În caz contrar, avertizează ei, „ne expunem riscului ca 12 milioane de elevi să ducă virusul acasă”.

Până atunci, populaţia trebuie testată în masă şi împărţită în trei grupuri. Grupul A, format din persoanele imunizate la Covid-19, va fi baza planului de revenire la normal, urmând să fie apelat în caz de necesitate, cum ar fi pentru acordarea de asistenţă pacienţilor la domiciliu. Grupurile B şi C sunt considerate vulnerabile, constituite din persoane depistate cu coronavirus sau cu alte probleme grave de sănătate. Orice persoană trebuie testată la cel mai mic simptom, iar în cazul unui rezultat negativ, se impune izolarea şi testarea ultimelor sale contacte, pe modelul Coreei de Sud.

Totodată, Institutul Sănătăţii recomandă menţinerea frontierelor deschise, dar cu un regim strict de control, cu teste şi plasarea în carantină la cel mai mic indiciu de coronavirus.

Franţa este a treia cea mai afectată ţară din Europa de noul coronavirus - după Spania şi Italia -, înregistrând până acum 136.779 de cazuri de contaminare, dintre care 14.967 fatale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite