Pandemia COVID-19: Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere a numărului infectărilor şi spitalizărilor în Europa în săptămânile următoare. Care este cauza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din multe state europene fac cu greu faţă valului trei al pandemiei de Covid-19
Spitalele din multe state europene fac cu greu faţă valului trei al pandemiei de Covid-19

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a semnalat miercuri că situaţia epidemiologică se menţine ”alarmantă” în multe state membre ale UE, mai ales din cauza noilor variante ale coronavirusului, şi a semnalat că sunt de aşteptat noi creşteri ale numărului contaminărilor şi spitalizărilor în săptămânile următoare.

”Începem să vedem circumstanţe preocupante, evidenţiate prin creşterea numărului cazurilor în 19 state membre, al spitalizărilor în 15 şi deceselor în opt” state, a spus Kyriakides la o conferinţă de presă dedicată prezentării noilor reguli ale mecanismului european pentru controlul exporturilor de vaccinuri.

”Aceasta conduce la o preocupare privind un al treilea val dacă situaţia continuă să se deterioreze. Prin urmare, ne putem aştepta ca numărul cazurilor şi al spitalizărilor să crească mai mult în săptămânile următoare şi ca mortalitatea, care s-a menţinut stabilă, să înregistreze o uşoară creştere”, a adăugat comisarul european.

Ea a menţionat în continuare că deşi rata transmiterii virusului se menţine la un nivel stabil, situaţia ”este preocupantă pentru că în ultimele săptămâni a fost observată o creştere a numărului de îmbolnăviri provocate de variantele” coronavirusului.

Varianta coronavirusului SARS-CoV-2 dominantă la ora actuală este cea britanică, aceasta fiind prezentă în 25 de state ale UE şi în unele ţări găsită în până la 80% din mostrele genomice secvenţiate. Tulpinile sud-africană şi braziliană au fost detectate în 18 şi, respectiv, nouă state din UE, cea braziliană fiind legată în special de călătorii.

Polonia, număr record de contaminări de la începutul pandemiei

Polonia a înregistrat miercuri 29.978 de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore, un record de la începutul pandemiei, iar guvernul ia în considerare înăsprirea restricţiilor, relatează AFP.

Ministerul Sănătăţii a semnalat de asemenea 575 de decese cauzate de COVID-19, la o populaţie de 38 de milioane de locuitori.

„Perioada cea mai grea abia urmează”, a declarat presei premierul Mateusz Morawiecki, adăugând că noile restricţii pentru perioada Paştelui catolic vor fi anunţate joi.

Precedentul record de infectări zilnice era de 27.875, înregistrat la 7 noiembrie.

Potrivit experţilor, numărul real de contaminări ar putea fi mult mai ridicat, dat fiind faptul că Polonia nu testează decât persoane care prezintă deja simptome ale bolii.

Morawiecki a mai spus că rata de ocupare a paturilor şi a aparatelor cu oxigen în spitalele COVID-19 este de 75% şi că în ajutorul personalului medical au fost chemate cadre în rezervă ale armatei şi pompierilor.

Ministerul Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat miercuri că situaţia este gravă în Mazovia, regiunea din centrul Poloniei unde se află capitala Varşovia, şi în regiunea Silezia din sudul ţării.

„Din păcate, semnalele de astăzi ne fac să ne gândim foarte serios la înăsprirea restricţiilor”, a declarat Niedzielski pentru site-ul Wirtualna Polska.

Premierul Mateusz Morawiecki anunţase încă de marţi că până joi vor fi prezentate noi restricţii.

„Cu cât mai mulţi oameni vor respecta regulile şi se vor vaccina, cu atât mai repede se va încheia al treilea val”, a insistat el.

Cancelarul german:  varianta britanică a coronavirului este mai periculoasă pentru tineri şi copii

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, miercuri, că tulpina de coronavirus detectată iniţial în Marea Britanie, care se răspândeşte acum rapid în Germania, este mai periculoasă pentru persoanele tinere.

„Mutaţia britanică – iar aceasta este diferenţa cu această primăvară – s-a dovedit a fi mai periculoasă pentru copii şi persoane tinere, aşa că trebuie să acordăm o atenţie mai mare protejării şcolilor, decât în cazul virusului original”, a declarat Merkel, în parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite