Oraşele germane, speriate de „imigranţii needucaţi“ din România şi din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anglea Merkel în vizită la un centru pentru formarea profesională a imigranţilor FOTO GettyImages/Gulliver
Anglea Merkel în vizită la un centru pentru formarea profesională a imigranţilor FOTO GettyImages/Gulliver

Numărul imigranţilor din Germania a crescut într-un ritm îngrijorător în ultimii ani, se plâng autorităţile din oraşele nemţeşti, care se gândesc să ceară ajutorul guvernului de la Berlin sau chiar să apeleze la sprijinul Uniunii Europene.

Principala lor grijă o reprezintă numărul mare de români şi de bulgari care au migrat în ţară în ultimii ani, susţine „Der Spiegel“. „Pacea şi balanţa socială este pusă în pericol“, se arată într-o notă a „Asociaţiei Germane a Oraşelor“. 

Documentul arată că mulţi imigranţi din sud-estul Europei se mută în oraşe germane care deja suferă din cauza ratei ridicate a şomajului. Cu cele mai mari dificultăţi se confruntă Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hanovra, Munchen şi Offenbach. Aceste oraşe au probleme mari în a integra numărul mare de nou-veniţi. În anumite oraşe, imigraţia din România şi din Bulgaria a crescut de şase ori din 2006 şi până acum. 

Mulţi dintre aceşti imigranţi provin din medii financiare instabile şi nu sunt educaţi, acest lucru făcând aproape imposibilă găsirea unei slujbe în Germania. Afluenţa de romi este o problemă dificilă deoarece ei ajung să trăiască în condiţii groaznice odată ajunşi aici“, continuă documentul.

„Asociaţia Germană a Oraşelor“ este, momentan, în plin proces de analizare a acestei probleme, având diverse grupuri desemnate să examineze aspectele diferite ale consecinţelor şi care trebuie să discute idei despre posibilele soluţii. Acest grup mai încearcă să stabilească şi ce fel de asistenţă ar putea solicita din partea Uniunii Europene sau din partea guvernului federal german. Conform notei Asociaţiei, municipalităţile germane se confruntă cu „costuri semnificative din cauza migraţiei“.

„Ne aşteptăm la o susţinere serioasă din partea guvernului federal“, spune Detlef Scheele, care este responsabil de portofoliul social al oraşului Hamburg. 

Aceste îngrijorări cu privire la imigranţii din România şi din Bulgaria nu sunt limitate la statul german. Asociaţia notează că şi alte oraşe ale Europei se luptă cu aceeaşi problemă: integrarea nou-veniţilor.

Presupusa campanie din Marea Britanie a ajuns pe prima pagină a ziarelor europene săptămâna trecută, după ce s-a aflat că ţara încearcă să găsească modalităţi de a convinge potenţialii imigranţi să nu mai vină în ţară. 

Reacţia din dus-estul Europei nu a întârziat să apară. „Britanicii devin europeni numai atunci când este vorba despre circulaţia capitalului sau despre serviciile financiare, dar atunci când e vorba de politicile UE, ei devin o insulă“, a comentat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov.

România, continuă „Der Spiegel“ a avut o abordare mai amuzantă. Românii i-au invitat pe englezi să le viziteze ţara pentru că este mult mai frumoasă ca a lor. Mai mult decât atât, şi româncele sunt extraordinar de frumoase: jumătate seamănă cu Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, iar jumătate cu sora ei, „aşa că, de ce nu veniţi pe la noi?“

  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite