Ministrul german al Educaţiei şi-a pierdut titlul de doctor, din cauza unui plagiat de acum 33 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, i-a fost retras marţi seară titlul de doctor din cauza unui plagiat în teza ei în urmă cu 33 de ani.

Decanul Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Düsseldorf, Bruno Bleckmann, a anunţat decizia Consiliului Facultăţii reunit de la începutul după-amiezii.

Ministru conservator, în vârstă de 57 de ani, ea este acuzată de mai multe luni de „înşelătorii“ în teza ei privind „Persoana şi conştiinţa“ susţinută în 1980.

Schavan a negat în mod repetat aceste acuzaţii, iar acum are o lună pentru a depune un recurs în faţa unui tribunal administrativ.

Decizia este o loviturã dură pentru aceastã prietenă apropiată a Angelei Merkel şi îi afectează reputaţia, mai ales că ea deţine portofoliul de ministru al Educaţie din anul 2005 şi primul guvern Merkel.

Potrivit sãptãmânalului „Der Spiegel“, citat de AFP, Angela Merkel îşi apără colaboratoarea şi retragerea funcţiei ei de ministru ar fi respinsă.

Titlul de „Doctor“ are o mare importanţă socialã în Germania şi orice utilizare abuzivã este pasibilã de o amendã.

În 2011, douã scandaluri similare au izbucnit în Germania, dintre care unul rãsunãtor ce l-a forţat în martie sã demisioneze pe ministrul de atunci al apãrãrii, Karl-Theodor zu Guttenberg.

Trei luni mai târziu, europarlamentara liberală Silvana Koch-Mehrin a renunţat la postul ei de vicepreşedinte al Parlamentului European  şi preşedinte al grupului FDP în PE, cu puţin timp înainte ca titlul de doctor sã îi fie retras.

De fiecare datã, acuzaţiile au fost lansate de platforme pe internet. Pe vremea aceea, Schavan l-a criticat virulent pe ministrul Apărării, spunând chiar că îi este ruşine cu el. 

În România, Universitatea nu retrage titlul de "doctor"

Un traseu similar l-a avut şi cazul acuzaţiilor de plagiat care l-au vizat, anul trecut, pe premierul român Victor Ponta, însă, în cazul României, Universitatea din Bucureşti, care i-a acordat titlul de doctor, nu a luat nicio măsură radicală, ci a trimis raportul care confirma acuzaţiile la Ministerul Educaţiei, susţinând că ei nu pot retrage titlul de doctor.

În iunie 2012, Victor Ponta a fost acuzat că ar fi plagiat în mai bine de jumătate din teza sa de doctorat, susţinută în 2003 la Universitatea din Bucureşti, potrivit unui articol apărut în prestigioasa revistă „Nature“.

Cazul a rămas pe masa ministrului Educaţiei, după ce Consiliul Naţional de Etică a stabilit că Ponta nu a plagiat, în timp ce specialiştii din alte două instituţii (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi Universitatea din Bucureşti) au susţinut contrariul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite