Operatorii europeni de reţele energetice sunt gata să implementeze imediat un plan pe termen lung pentru conectarea ţărilor baltice

0
0
deranjamente energie electrica reparatii stalpi inalta tensiune
Stalp inalta tensiune

Operatorii europeni de reţele energetice sunt gata să implementeze imediat un plan pe termen lung pentru a aduce statele baltice, care se bazează pe reţeaua rusă, în sistemul Uniunii Europene, în cazul în care Moscova le va întrerupe furnizarea de energie, au declarat trei surse familiare cu problema, pentru Reuters.

Preocuparea cu privire la dependen┼úa de Rusia pentru orice form─â de energie a crescut ├«n toat─â Europa din cauza reducerii livr─ârilor de gaze ruse┼čti c─âtre unele ┼ú─âri, ├«n urma invad─ârii Ucrainei de c─âtre Moscova.

Statele baltice sunt îngrijorate pentru că Lituania a intrat în conflict cu Rusia pentru blocarea tranzitului mărfurilor către enclava Kaliningrad.

La treizeci de ani de la desp─âr┼úirea de fosta Uniune Sovietic─â ┼či la 17 ani de la aderarea la Uniunea European─â, ┼ú─ârile baltice Estonia, Letonia ┼či Lituania depind de Rusia pentru a asigura surse stabile de energie.

Statele baltice au un plan de lungă durată de a deveni parte a reţelei europene descentralizate de reţele electrice, cunoscută sub numele de ENTSO-E, până în 2025.

Sursele au spus că planul ar putea fi implementat imediat dacă va fi necesar, conform planurilor de urgenţă întocmite de ENTSO-E pentru o astfel de eventualitate.

Persoanele au vorbit sub condiţia anonimatului din cauza sensibilităţii problemei.

Sistemele ruse┼čti ┼či cele europene continentale func┼úioneaz─â ambele la o frecven┼ú─â de 50 de her┼úi, dar ├«n timp ce sistemul rusesc este condus de la Moscova, re┼úelele europene continentale sunt descentralizate, ceea ce ├«nseamn─â c─â fiecare operator na┼úional de re┼úea este responsabil pentru men┼úinerea stabilit─â┼úii sistemului s─âu.

Cu toate acestea, în caz de urgenţă, cei din sistemul european pot oferi ajutor.

Deja, ├«n luna martie, UE ┼či Ucraina ┼či-au conectat re┼úelele - cu 2 ani ┼či jum─âtate mai devreme dec├ót era planificat - permi┼ú├ónd Ucrainei s─â primeasc─â energie de urgen┼ú─â din Europa ├«n cazul ├«n care atacurile militare provoac─â ├«ntreruperi.

├Än mod ideal, statele baltice s-ar deconecta de la re┼úeaua rus─â abia ├«n 2025, dup─â finalizarea investi┼úiilor sus┼úinute de 1,6 miliarde de euro (1,68 miliarde de dolari) din fonduri UE pentru a-┼či moderniza infrastructura.

Sursele au spus, însă, că statele baltice ar fi deja capabile să facă faţă dacă ar fi nevoie.

Reţelele ar funcţiona într-o manieră stabilă, dar lipsa modernizării infrastructurii ar putea însemna preţuri mai mari la energie, a spus una dintre surse.

┬áAnul trecut, Lituania a instalat ┼či a testat cu succes echipamente pentru a conecta re┼úeaua electric─â baltic─â cu Polonia, membru ENTSO-E.

ENTSO-E nu a fost disponibilă pentru a comenta joi, iar operatorul reţelei electrice poloneze a refuzat să comenteze.

Un purt─âtor de cuv├ónt al Litgrid, care opereaz─â re┼úeaua lituanian─â, a declarat pentru Reuters c─â testul de anul trecut al moderniz─ârii conexiunii LitPolLink lituaniano-polonez─â a ar─âtat c─â, ÔÇŁ├«n caz de urgen┼ú─â, ┼ú─ârile baltice vor primi ajutor ┼či se vor putea conecta la re┼úelele Europei continentaleÔÇŁ.

ÔÇŁNe coordon─âm cu partenerii regionali ┼či suntem preg─âti┼úi s─â asigur─âm o alimentare fiabil─â cu energie ├«n toate scenariileÔÇŁ, a spus purt─âtorul de cuv├ónt.

Scoaterea ┼ú─ârilor baltice din re┼úeaua regional─â ar ├«ntrerupe, de asemenea, eonclava Kaliningrad a Rusiei, care este blocat─â ├«ntre Lituania, Polonia ┼či Marea Baltic─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â ar trebui s─â ├«┼či conduc─â re┼úeaua independent.

Un test pentru a stabili dacă Kaliningradul ar putea face acest lucru a fost planificat pentru sâmbătă, dar Rusia l-a anulat cu puţin timp înainte de termen.

Nimeni nu a putut fi contactat imediat ├«n Rusia pentru a comenta planurile re┼úelei baltice. Cu toate acestea, Rusia a declarat c─â se angajeaz─â s─â ├«┼či ├«ndeplineasc─â contractele de furnizare de energie.

Moscova afirmă că reducerea livrărilor de gaze în această lună prin conducta Nord Stream 1 către Germania a fost cauzată de returnarea întârziată a echipamentelor turbinelor deservite de compania germană Siemens Energy în Canada.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite