Operațiune de salvare în largul insulei Creta după ce o ambarcațiune cu circa 500 de migranți la bord a trimis un semnal SOS

0
Publicat:

O operaţiune de salvare era în curs marţi dimineaţa în largul insulei elene Creta, după ce o ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi la bord a trimis un semnal SOS, a anunţat paza de coastă a Greciei, informează AFP.

Migranți în Marea Mediterană FOTO Arhivă
Migranți în Marea Mediterană FOTO Arhivă

„Putem vedea ambarcaţiunea. Ea pluteşte în derivă. Există un mare număr de oameni la bord”, a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, precizând că numărul lor este între 400 şi 500, potrivit apelului SOS primit de autorităţi.

Operaţiunea este una dificilă din cauza rafalelor puternice de vânt din această zonă situată la sud-vest de Creta, cea mai mare insulă a Greciei.

Paza de coastă a precizat că a primit apelul SOS în noaptea de luni spre marţi, după miezul nopţii.

Două nave cargo, un petrolier şi două pescadoare italiene se aflau în apropiere pentru a oferi ajutor, a adăugat paza de coastă elenă.

Urmare a întăririi patrulelor pazei de coastă elene şi ale agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor Frontex în Marea Egee, traficanţii de migranţi folosesc deja o rută mai lungă şi mai periculoasă la sud de Creta pentru a putea intra în Uniunea Europeană.

Însă dramele umane se înmulţesc din cauza riscurilor la care se supun migranţii care urcă la bordul unor ambarcaţiuni precare pe o mare furtunoasă, toamna şi iarna.

Pe 11 octombrie, cel puţin 30 de persoane au murit în două naufragii în largul insulelor Lesbos şi Kythira. La începutul lui noiembrie, mai multe persoane au murit în două naufragii simultane.

Potrivit datelor oferite de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), 299 de persoane au murit sau au fost date dispărute în Marea Mediterană de la începutul lui 2022, comparativ cu 111 pe parcursul întregului an trecut.

Grecia, Italia şi Spania se numără printre principalele ţări de sosire pentru migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, dornici să ajungă în Uniunea Europeană.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite