Operațiune de salvare a sute de oi blocate de erupția vulcanului din orașul Grindavik din Islanda

0
Publicat:

Mai mult de 200 de oi abandonate de fermieri după erupția vulcanului din orașul Grindaviknu, din Islanda, animale care nu au fost hrănite sau adăpate de câteva zile întregi, vor fi salvate de autorități, conform theguardian.com

Erupția unui vulcan în Islanda
Erupția unui vulcan în Islanda. Foto: Arhiva Adevărul

Cu lava topind casele și crăpând suprafața pământului, echipele de intervenție încearcă să salveze aproximativ 270 de animale din câmpurile și țarcurile lor.

Animalele, care nu au fost hrănite sau adăpate cale de mai multe zile, nu au fost considerate inițial, o prioritate. Activiștii pentru protecția animalelor au dat alarma după ce au văzut imagini cu utilaje scumpe fiind luate din zona periculoasă în locul oilor.

Un fermier a reușit să convingă salvatorii să-l ajute să evacueze 30 de oi la marginea orașului luni seara, 15 ianuarie, dar alte aproximativ 270 sunt blocate în locații mai periculoase.

Grindavik, un oraș pescăresc în sud-vestul insulei, a fost evacuat pentru prima dată înainte de Crăciun

Evacuarea a avut loc după ce vulcanul Fagradalsfjall din apropiere a erupt pe 18 decembrie.

În săptămânile următoare, unii fermieri par să se întoarcă cu animalele lor.

O erupție majoră ulterioară, care a avut loc duminică, 14 ianuarie, a forțat o evacuare suplimentară, dar oile au trebuit să fie abandonate în graba de a scăpa a cetățenilor.

Anna Berg Samúelsdóttir, membru al consiliului Asociației pentru Protecția Animalelor din Islanda (Dýraverndarsamband Íslands), a declarat că autoritățile nu păreau să fie inițial conștiente că animalele de fermă erau încă în zona periculoasă. „Am observat că lucruri foarte scumpe erau prioritizate mai mult decât viața animală, cum ar fi utilajele mari. Acestea lucrau duminică. Animalele erau închise în țarcuri. Nu au apă în țarcuri. Au fost salvate unele animale [de] proprietarul celor 30 de oi. Dar a trebuit să lupte cu autoritățile pentru asta. Unele dintre animalele rămase sunt în câmpuri. Acest lucru va fi și mai problematic pentru că această zonă este atât de periculoasă. Și apoi, unele dintre animale sunt închise în interior. Și problema este că oile sunt în mijlocul orașului unde este pericolul.” - a declarat ea. 

Samúelsdóttir a spus că au fost informați duminică, 14 ianuarie, despre 247 de oi aflate în pericol

Numărul de exemplare aflate în pericol au fost ulterior actualizate la aproximativ 300.

„Așa că este un pic neclar”, a spus ea. „Este foarte periculos pentru că s-au deschis crăpături și pământul s-a mișcat cam 1,4 metri."

Președintele Islandei, Guðni Th Jóhannesson, a declarat într-un discurs televizat duminică seara, 14 ianuarie, că țara se luptă cu „forțe imense ale naturii”. Islanda se află deasupra unei zone vulcanice în Atlanticul de Nord și are o erupție în medie la fiecare patru sau cinci ani.

Ultimele erupții nu au cauzat decese confirmate, dar o persoană este dispărută după ce a căzut într-o fisură. Biroul meteorologic islandez a declarat într-un comunicat că zona este cu risc ridicat și noi fisuri ar putea să se deschidă fără avertisment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite