Nouă erupție vulcanică în Islanda. A patra în trei ani VIDEO

0
Publicat:

O nouă erupție vulcanică a început luni seara în Islanda, marcând a patra activitate de acest gen în ultimii trei ani, conform Institutului Meteorologic Islandez (IMO), citat de AFP.

Erupția a avut loc în peninsula Reykjanes FOTO Facebook/ Veðurstofa Íslands
Erupția a avut loc în peninsula Reykjanes FOTO Facebook/ Veðurstofa Íslands

Erupția efuzivă a început într-o zonă localizată la câțiva kilometri nord-est de Grindavik, la scurt timp după ora 22:30 GMT, conform unui comunicat emis de IMO.

Codul de culoare al aviației a fost schimbat în roșu pentru a avertiza asupra activității vulcanice în desfășurare. Deși erupția a generat preocupări în acest sens, operatorul aeroporturilor islandeze ISAVIA a anunțat că, până în prezent, nu s-au înregistrat întreruperi ale zborurilor de sosire sau plecare de pe aeroportul Keflavik.

Peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupții vulcanice timp de opt secole, până în martie 2021. De atunci, au fost înregistrate încă două erupții în august 2022 și iulie 2023, semnalând o posibilă reluare a activității vulcanice în regiune, potrivit vulcanologilor.

Islanda, cunoscută ca fiind țara focului și a gheții, găzduiește 32 de sisteme vulcanice active, iar locuitorii din Grindavik au fost evacuați în noiembrie 2023 ca măsură de precauție în contextul creșterii activității seismice. De atunci, lor li s-a permis să se întoarcă acasă doar în anumite intervale orare din timpul zilei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite