Olanda extinde numărul orașelor unde consumul de canabis este legal

0
Publicat:

Olanda a extins luni la opt noi oraşe un experiment care le permite consumatorilor să fumeze canabis în condiţii legale, mai ales pentru a reduce astfel infracţionalitatea, informează AFP, citată de Agerpres.

În Olanda, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul. FOTO Shutterstock
În Olanda, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul. FOTO Shutterstock

În ciuda a ceea ce multă lume crede, vânzarea şi consumul de haşiş şi de marijuana nu sunt legale în Țările de Jos, ci tolerate şi reglementate, în special în „coffeeshop”-uri.

La sfârşitul anului 2023, un experiment ce vizează eliminarea acestei „zone gri” din punct de vedere juridic a fost lansat în două oraşe olandeze, Breda şi Tilburg, pentru a instaura un circuit legal al cultivării şi aprovizionării cu canabis pentru „coffeeshop”-uri, care, până în prezent, îşi procură acest produs în mod clandestin.

Autoritățile au selectat mai mulţi producători, iar canabisul furnizat în „coffeeshop”-uri este atent monitorizat.

Experimentul creat pentru dezincriminarea producţiei şi aprovizionării cu marijuana în „coffeeshop”-uri a fost de acum extins şi în alte oraşe, cum ar fi Maastricht şi Groningen, permiţându-le consumatorilor şi vânzătorilor să fie siguri de calitatea şi originile acestor produse.

Tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis 

Iniţiativa autorităților olandeze se înscrie într-o tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis la nivel mondial, aşa cum arată măsurile adoptate recent în Germania, Elveţia şi Statele Unite.

În Ţările de Jos, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul: partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, marele câştigător al alegerilor din noiembrie, vrea să renunţe definitiv la politica de toleranţă faţă de canabis, să închidă „coffeeshop”-urile şi să facă presiuni pentru instaurarea „Ţărilor de Jos fără droguri”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite