Două orașe olandeze vor să dezincrimineze complet consumul de canabis. Legalitatea acestui drog se află într-o zonă gri

0
Publicat:

În două orașe din Olanda, consumatorii de canabis pot fuma legal pentru prima dată, autoritățile lansând o perioadă de probă în care ar putea extinde toleranța față de marijuana la o legalizare completă.

Canabisul va fi complet legal timp de cel puțin 4 ani în 2 orașe olandeze
Canabisul va fi complet legal timp de cel puțin 4 ani în 2 orașe olandeze Foto arhiva Adevărul

Este un "moment istoric", a declarat ministrul sănătății, Ernst Kuipers, vineri, în timp ce inspecta prima cutie de canabis legal în cafeneaua Baron din orașul sudic Breda, potrivit Guardian.

În străinătate se crede în mod greșit că acest drog este deja legal în Olanda, care găzduiește faimoasele coffee shop-uri, iar țara este privită ca o destinație importantă pentru fumătorii de canabis.

De fapt, drogul se află într-o zonă legală ambiguă, pe care guvernul speră să o elimine perioada de probă  de patru ani care începe în Breda și în Tilburg.

Consumul de cantități mici de canabis este ilegal, dar poliția alege să nu aplice legea ca parte a unei politici de "toleranță" care este în vigoare din anii 1970. Cu toate acestea, producția de canabis și furnizarea acestuia către coffee shop-uri sunt ilegale, dar nu sunt tolerate, ceea ce înseamnă că producătorii și proprietarii de coffee shop-uri trebuie să opereze în umbră.

Acest lucru a condus la implicarea organizațiilor de trafic de droguri, cu o creștere asociată a criminalității mici și a comportamentului antisocial, pe care oficialii speră să o oprească dacă perioada de probă va avea succes.

"Organizațiile criminale au preluat această piață infracțională și, prin urmare, proprietarii de coffee shop-uri depindeau de piața ilegală și asta trebuia să se oprească", a declarat primarul din Breda, Paul Depla, pentru AFP.

Producția va fi limitată la câteva ferme, ale căror produse de canabis vor fi monitorizate îndeaproape înainte de a fi furnizate către coffee shop-uri.

Consumatorilor le va fi garantat un produs de înaltă calitate, în timp ce anterior era imposibil de știut de unde provenea canabisul sau dacă fusese alterat.

"Produsul va fi curat, testat, fără pesticide", a spus Ashwin Matai, directorul de cultivare la ferma Holland High, care va furniza legal canabis coffee shop-urilor începând din februarie.

Nivelul de THC și CBD, substanțele active din canabis, va fi măsurat, astfel încât utilizatorii să știe puterea joint-ului.

Kuipers a mai spus: "Din perspectiva sănătății publice, nu aveam supraveghere asupra procesului, nu puteam face verificări ale oricărei contaminări potențiale a produselor. Acum putem face toate acestea."

Cercetători independenți vor monitoriza perioada de probă cu privire la eventuala dezincriminare.

Întrebat dacă acest lucru ar putea duce la legalizarea altor droguri, Depla a fost precaut. "Să începem cu legalizarea canabisului și apoi vom vedea ce se va întâmpla, pentru că cred că unii oameni se tem și că va ... duce la mai mulți oameni dependenți", a spus el.

"Cred că un lucru este sigur. Toată lumea este bucuroasă că putem spune adio politicii care era ipocrită și ilogică", a mai spus oficialul.

Un element necunoscut al acestei politici este însă „factorul” Geert Wilders, al cărui partid de extremă dreaptă, Partidul pentru Libertate, a câștigat 37 de locuri în alegerile generale de luna trecută.

Partidul dorește să elimine politica de toleranță și să încerce să obțină o "Olandă fără droguri".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite