Olanda: Euroscepticii lui Geert Wilders au obţinut un scor sub aştepări la europarlamentare, potrivit exit-pollurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olanda a fost joi una din primele ţări ale Uniunii Europene care şi-a chemat cetăţenii la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii pentru Parlamentul European. Partidul Libertăţii din acestă ţară s-a clasat pe locul al patrulea, potrivit exit-poll-urilor, cu toate că era prezentat drept favorit, informează „The Independent”.

Partidul antimigraţie şi antiislam al extremistului olandez Geert Wilders se situează după principalele trei partide pro-europene, cu 12,2% din voturi, chiar dacă sondajele de opinie anterioare sugerau că va câştiga cele mai mult voturi pentru Parlamentul European, aproximativ 17% din sufragii., fiind foarte aproape de liberalii premierului Mark Rutte şi de formaţiunea de centru D66.

Creştin-Democraţii şi D66, ambele partide pro-europene, ar fi obţinut scoruri asemănătoare, aproximativ 15% din sufragii, ceea ce le-ar asigura fiecăruia câte patru locuri, potrivit exit-pollului prezentat prima oară de Dutch News. De asemenea, partidul liberal al premierului în exerciţiu (VVD) Mark Rutte a obţinut 12,3 la sută din voturi, devansând cu puţin Partidul Libertăţii, prezentat cu scorul de 12,2% din sufragii şi trimis, formaţiunea eurosceptică urmând să trimită trei deputaţi în Parlamentul European, după ce în ultima legislatură a avut cinci  mandate.

Prezenţa la vot în Olanda a rămas cam la acelaşi nivel ca la precedentele europarlamentare, în jur de 37%. Aproape 13 milioane de alegatori olandezi au fost aşteptaţi  joi să-i aleagă pe cei 26 de eurodeputaţi ai ţării lor.

Desfăsurat pe parcursul a patru zile, în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, scrutinul are ca scop desemnarea pentru urmatorii cinci ani a celor 751 de deputaţi ai Parlamentului European.

Rezultatele vor fi cunoscute în acelasi timp în toate statele membre, odată cu închiderea secţiilor de vot în Italia, la ora 21.00 GMT (n.r. – 23.00, ora României), duminică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite