Oficialii din Crimeea anunţă că pun capăt blocadei ucrainene asupra Peninsulei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sevastopol FOTO SHUTTERSTOCK
Sevastopol FOTO SHUTTERSTOCK

Oficialii din Crimeea au anunţat joi că pun capăt blocadei ucrainene asupra peninsulei anexate ilegal de Rusia în 2014, relatează Jerusalem Post care preia presa rusă.

„Blocada impusă asupra transporturilor de către naţionaliştii ucraineni în urmă cu opt ani e deja istorie ...procesul restabilirii transporturilor de marfă şi persoane a fost demarat”, a declarat pentru agenţia de stat RIA Novosti Oleg Kriuşkov, aşa-numitul „şef”  al Crimeei privind politica informaţională.

Potrivit Direcţiei de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Oleg Kriuşkov a anunţat pe 1 mai un plan cuprinzător de integrare a peninsulei în Rusia - şi care ar avea un termen-limită în 2030.

Rusia a instalat deja administraţii proprii pentru a-şi împlini obiectivele de ocupaţie - inclusiv prin organizarea unor tururi pentru presă în oraşele ucrainene cucerite şi publicarea imaginilor cu patrule ale Gărzii Naţionale în acestea.

Noua administraţie din oraşul port sudic Henicesk din provincia Herson a organizat o ceremonie solemnă de ridicare a drapelului rus, în timp ce companiile din Rostov au primit comenzi de ştampile şi timbre pentru Mariupol, pe care ucrainenii susţin că încă îl apără, în timp ce ruşii se pregătesc să-l administreze.

După anexarea ilegală a Crimeii, în 2014, Ucraina a tăiat accesul la apă al Peninsulei, iar Rusia încearcă acum să asigure un coridor terestru cu regiunile separatiste pe care le controlează în Donbas.

În martie, Direcţia de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) susţinea că autorităţile ruse au impus restricţii de circulaţie pe podul ce leagă Crimeea de Rusia pentru a nu permite plecarea în masă a locuitorilor de origine rusă, care s-au mutat acolo după prima invazie, 

„Ocupanţii caută să oprească fluxul de refugiaţi din peninsulă. În ultimele săptămâni, după invazia din februarie a armatei ruse în Ucraina, s-a înregistrat tendinţa de retragere a cetăţenilor ruşi din Crimeea. În primele rânduri de „refugiaţi” se află membrii familiilor ofiţerilor ruşi, ai oamenilor legii şi reprezentanţii administraţiei de ocupaţie din Sevastopol. Aceştia vând de urgenţă imobile, schimbă reşedinţa, îşi transferă afacerile şi activele din peninsulă. Limitând posibilitatea de a părăsi Crimeea, Putin ţine de fapt ostatici 600.000 de cetăţeni ruşi, care se află acum ilegal în peninsulă şi încep să înţeleagă incertitudinea statutului lor juridic”, arăta la sfărşitul lunii martie un comunicat al GUR.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite