Oficial ucrainean: Rușii încearcă să comită un „genocid” cu o „bombă ecologică”. Salvatorii cer mai multe bărci
0Distrugerea barajului Kakhovka a fost devastatoare pentru sudul Ucrainei, iar evacuările continuă. Forțele rusești încearcă să comită un „genocid” prin lansarea unei „bombe ecologice”, spune oficialul ucrainean Iuriy Sak pentru Sky News.

Nivelul apei în orașul Herson, una dintre cele mai afectate zone, este cu 5,5 m mai mare decât în mod normal, precizează oficialul ucrainean.
„Aceasta este o bombă ecologică de arme de distrugere în masă care a explodat și a lăsat viețile oamenilor în bucăți. Avem de-a face cu un regim genocidar, un regim de criminali în masă, când singurul loc în care ar trebui să se afle este la Curtea Penală Internațională”, spune consilierul ministrului ucrainean al apărării.
Aproximativ 600 de kilometri pătrați din sudul orașului, care se află la 37 de mile în aval de barajul distrus, sunt sub ape, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Produkin.
„Avem nevoie de mai multe bărci”
Cel puțin 2.000 de persoane au fost salvate până în prezent. Sunt evacuați atât oameni, cât și animale.
„Avem un pic de echipament și o barcă, dar avem nevoie de mai multe bărci și mai multe veste de salvare și alte echipamente pentru salvarea în apă”, spune un pompier german, care a mărturisit că nu a mai văzut niciodată o distrugere la o asemenea „scară uriașă”.
Este unul dintre puținii lucrători umanitari internaționali care ajută la eforturile de salvare din Herson.
Nu este clar câte persoane sunt încă blocate din cauza inundațiilor, a declarat acesta pentru Sky New, solicitând suplimentarea ajutorului pentru salvarea victimelor inundațiilor.
Creșterea nivelului apei este doar una dintre amenințări. Serviciile de urgență se confruntă și cu riscul unor mine terestre plutitoare care au fost dislocate în timpul inundațiilor.
Mai mult, inundațiile ar putea duce la o epidemie de holeră, pentru că apele reziduale și cadavrele contaminează apa.
Un „ cimitir de pești morți”
Un „cimitir de pești morți” s-a format în sudul Ucrainei de când barajul Kakhovka a fost rupt, iar Ministerul ucrainean al Sănătății a făcut apel către populație să nu consume pește mort, din cauza riscului de substanțe chimice periculoase, agenți patogeni și paraziți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat sporirea ajutorului internațional.
Șeful Statului Major Andriy Yermak a numit scena din satul Marianske o „molimă în masă de pești” cauzată de „distrugerile teroriste” rusești.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a catalogat deja spargerea barajului drept o „catastrofă ecologică”.
Rusia vede beneficii în prăbușirea barajului
Un oficial rus a a vorbit, potrivit Sky News, despre beneficiile pe care prăbușirea barajului le va avea pentru armata sa, simultan cu emiterea unui avertisment cu privire la cadavre, substanțe chimice, depozite de deșeuri și toalete care contaminează apa.