Observatorii OSCE îşi vor continua misiunea în sudul şi estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îşi vor continua misiunea „în sudul şi estul” Ucrainei, decizie luată mai ales în urma încercărilor nereuşite de a intra în Crimeea săptămâna trecută, potrivit serviciului de presă al OSCE, citat de AFP.

Autorităţile de la Kiev au cerut, iniţial, ţărilor membre ale OSCE să trimită observatori în peninsula Crimeea în perioada 5-12 martie, însă în urma ultimelor evoluţii din aceasta regiune geografică, conducerea din Ucraina au făcut un nou apel către organismul internaţional pentru a-şi prelungească misiunea, informează agenţia de ştiri Itar-Tass.

14 state membre au dat curs până în prezent cererii noilor autorităţi de la Kiev privind efectuarea unei misiuni în estul şi sudul Ucrainei, prevăzută să dureze până duminică.

„Misiunea va rămâne până pe 16 martie. 14 state – Belgia, Ungaria, Islanda, Spania, Irlanda, Italia, Canada, Lituania, Olanda, Slovacia, Statele Unite, Turcia şi Finlanda – au acceptat invitaţia”, potrivit serviciului de presă al OSCE, citat de Itar-Tass.

54 de observatori civili şi militari, originari din 29 de ţări, au fost trimişi săptămâna trecută în Crimeea, în speranţa de a detensiona situaţia. Însă, reprezentanţii OSCE au fost împiedicaţi în trei rânduri să intre pe teritoriul peninsulei ucrainene. În cursul ultimei tentative, la 8 martie, ei au fost avertizaţi şi cu focuri de arme de către susţinători ai Rusiei.

Autorităţile separatiste din Crimeea au adoptat marţi o declaraţie de independenţă şi au făcut încă un pas spre alipirea la Rusia. De asemenea, noua conducere din Crimeea a lansat o invitaţie OSCE-ului prin care le cere să trimită observatori pentru referendumul de sâmbăta viitoare, potrivit RIA. Însă, un purtător de cuvânt al organismului european a precizat că autorităţile din peninsula ucraineană nu pot invita observatori pentru că nu sunt un stat independent care să facă parte din OSCE.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri