O vestă antiglonț uriașă a fost amplasată pe statuia Prințesei Olga, din Kiev. Care este mesajul

0
Publicat:

Un grup de voluntari a amplasat o replică gigantică vestă antiglonț peste statuia Prințesei Olga, care se află în fața Catedralei Sf. Mihail, din Kiev. Aceasta poartă inscripționat mesajul: „Și ea are nevoie de armură”.

Statuia Prințesei Olga, îmbrăcată cu vestă antiglonț FOTO Instagram
Statuia Prințesei Olga, îmbrăcată cu vestă antiglonț FOTO Instagram

Cu peste 40.000 de femei care servesc, în prezent, pe sau pe lângă linia frontului în Ucraina, a fost ridicată problema nevoii de uniforme, adaptate corpului feminin. Vesta antiglonț care îmbracă acum statuia are, așadar, scopul de a evidenția necesitatea furnizării de armuri pentru femeile din armată, notează Kyiv Post. 

Pe măsură ce tot mai multe femei s-au înrolat în Forțele Armate ale Ucrainei, inițial s-a acordat prea puțină atenție diferențelor fizice dintre ele și bărbați.

La începutul lunii iulie, numărul femeilor înrolate a trecut de 40.000 de femei. Ele au primit uniforme care nu se potriveau corect, cizme care nu țin cont de structura diferită a piciorului și, mai îngrijorător, armură de corp foarte grea și cu forma greșită.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, pe 3 august, că a aprobat modelele pentru o nouă uniformă de vară pentru femei, care este încă în curs de implementare.

Armura pentru femei, în curs de testare

O femeie soldat, pe nume Anita, este citată pe site-ul web al Organizației pentru Pace Mondială (OWP) spunând că este greu „...să alergi cu vesta antiglonț standard a armatei, de 15 kilograme – care pur și simplu nu se potrivește niciodată bine pe corp, din cauza sânilor”

Ea a adăugat: „Dacă îmi scot armura și sunt rănită sau ucisă, nu mi-ar fi plătită nicio compensație mie sau familiei mele. Viețile noastre, securitatea noastră depind adesea de ceea ce purtăm pe corp și în picioare și cât de sănătoși suntem.”

În paralel cu dezvăluirea noii uniforme pentru femei, Ministerul ucrainean al Apărării a spus că testează primele mostre de armuri pentru femei.

„În cele din urmă, militarii noștri care ne apără țara vor avea ocazia să primească nu doar o uniformă, ci și echipament individual de protecție conform datelor lor antropometrice”, a declarat fostul ministru, Oleksii Reznikov.

Pe lângă faptul că este atât de grea, vesta antiglonț pentru un bărbat este plată, nu se potrivește corpului unei femei, exercită presiune asupra pieptului și este prea lată peste umeri, pentru a-și susține greutatea, într-un mod confortabil. Așadar, era nevoie de o armură mai ușoară, care să fie croită și conturată pentru forma feminină și să-și distribuie uniform greutatea.

Facilitățile și costurile noilor echipamente

Compania ucraineană „Ukrainska Bronya” a dezvăluit recent prima armură care se potrivește anatomiei și structurii feminine și îndeplinește, pe deplin, standardele de protecție necesare. Armura numită „Ruta Lyuta” este semnificativ mai ușoară decât versiunea masculină, oferind în același timp o zonă îmbunătățită de protecție anti-traumă.

Noua vestă „Ruta Lyuta” FOTO Ukrainska Bronya
Noua vestă „Ruta Lyuta” FOTO Ukrainska Bronya

Vesta include un buzunar extern pentru a ține o placă balistică în formă, despre care se spune că îmbunătățește confortul și previne frecarea în zona pieptului. În prezent, este disponibilă în patru mărimi cu opțiuni suplimentare, cum ar fi o centură portantă blindată cu curele de umăr.

Armura acoperă complet zona pieptului cu module disponibile pentru a proteja abdomenul, gâtul, umerii, zona inghinală și coapsele exterioare. Acestea și placa balistică se vând separat.

Poziționarea replicii pe o statuie în centrul Kievului are scopul de a scoate problema în evidență și de a stimula autoritățile și cetățenii să ofere finanțarea necesară pentru echipamentele pentru care prețurile încep de la 488 de dolari, pentru vesta de bază și pot ajunge chiar și la peste 1.350 de dolari, în funcție de mărime și opțiunile selectate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite