O nouă fotografie cu trupul neînsufleţit al unui băieţel înecat în Marea Egee face înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 37 de imigranţi, majoritatea femei şi copii, s-au înecat sâmbătă în Marea Egee, în timp ce încercau să ajungă din Turcia în Grecia. Fotografia unui copil decedat în urma naufragiului face înconjurul lumii, la fel ca în cazul micuţului Aylan Kurdi, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit la începutul lui septembrie 2015 pe o plajă din staţiunea turcă Bodrum.

Mai mulţi imigranţi originari din Siria, Afganistan şi Myanmar au plecat la sfârşitul săptămânii trecute din provincia turcă Canakkale către insula greacă Lesbos, o poartă de intrare în Uniunea Europeană. Însă cel puţin 37 dintre ei s-au înecat sâmbătă în mare, potrivit Pazei de Coastă a Turciei.

Cadavrele mai multor copii au fost aduse la ţărm în urma acestui naufragiu, potrivit AFP. Într-o fotografie făcută pe o plajă din apropierea orăşelului Ayvacik, în nord-estul Turciei, poate fi văzut trupul neînsufleţit al unui băieţel întins pe spate şi îmbrăcat într-un tricou albastru. Alături de micuţ, poate fi văzut un biberon. Această imagine, surprinsă de un fotograf al AFP, seamănă izbitor cu cea a micuţului sirian Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, care s-a înecat împreună cu mama şi fratele său, în vârstă de cinci ani, în timpul unui periplu din Turcia către Grecia la bordul unei bărci gonflabile.

Fotografia în care Aylan apare cu faţa în jos şi îmbrăcat într-un tricou roşu a emoţionat întreaga lume, micuţul devenind un simbol al crizei refugiaţilor generate de conflictele, haosul şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est şi Africa de Nord.

image

FOTO AFP

După cinci luni de la această descoperire macabră, afluxul de refugiaţi către Europa continuă, iar naufragiile, în principal în Marea Egee, se înmulţesc. Cel puţin 24 de imigranţi, dintre care zece copii, au murit joia trecută într-un naufragiu produs în largul insulei Samos. Cu o zi mai înainte, şapte persoane, dintre care doi copii, s-au înecat în largul insulei Kos. Alţi 45 de imigranţi muriseră înecaţi cu o săptămână mai înainte în aceeaşi zonă.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, 46.240 de imigranţi au ajuns de la începutul anului în Europa traversând Marea Mediterană, 44.040 fiind înregistraţi în Grecia şi 2.200 în Italia. Pe de altă parte, 218 persoane au murit de la începutul anului în timpul traversării mării din Turcia în Grecia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Turcia găzduieşte aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi din Siria, o ţară devastată de război civil din 2011 încoace. Ankara a convenit cu UE, în noiembrie, să-şi intensifice lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane şi să oprească afluxul de imigranţi fără precedent către Europa. În schimb, Bruxellesul i-a promis un ajutor în valoare de peste trei miliarde de euro, destinat îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale refugiaţilor pe care-i găzduieşte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite