O navă sub pavilion turcesc a lovit o mină în Marea Neagră, lângă Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cargobot sub pavilion turcesc a fost implicat, joi, într-un incident în Marea Neagră, după ce a lovit o mină. Din fericire, avariile suferite sunt minore, iar echipajul navei se află în siguranță, conform informațiilor furnizate de surse maritime și de securitate și citate de Reuters.

Nava a lovit mina în apropiere de Sulina FOTO Arhivă
Nava a lovit mina în apropiere de Sulina FOTO Arhivă

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a confirmat că incidentul a avut loc la aproximativ 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropierea intrării în Canalul Sulina.

„Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09:20 GMT (12:20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele. La ora 12:10 (15:10, ora României), nava şi-a reluat navigaţia”, a precizat compania de securitate Ambrey.

Până în acest moment, nu au fost raportate victime.

Minele plutitoare, o permanentă amenințare în regiune

Este important de menționat că acesta este primul incident, din ultimele luni, în care o navă lovește o mină marină. Zona Mării Negre a fost clasificată ca fiind cu risc ridicat, de către companiile de asigurări, iar minele plutitoare continuă să reprezinte o amenințare în această regiune.

O sursă guvernamentală ucraineană a confirmat că o navă a lovit o mină și a adăugat că este probabil vorba despre mine din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial sau mine de debarcare care au fost lăsate în acea zonă, anul trecut. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la incident.

Yoruk Isik, șeful firmei de consultanță Bosphorus Observer, a confirmat pentru Reuters că nava implicată în incident se numește Kafkametler și a suferit avarii minore la un rezervor de balast, dar tot echipajul se află în siguranță. Operatorul navei, Kafkametler Maritime, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Rusia ar putea utiliza mine marine 

Incidentul survine în contextul în care Rusia a părăsit, în luna iulie, un acord sprijinit de ONU care permitea Ucrainei să transporte cereale printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră. Din acel moment, Ucraina a stabilit propriul său „coridor umanitar” temporar pentru navele de marfă, cu mai multe vase care au navigat aproape de apele teritoriale ale României, Bulgariei și Turciei, începând cu luna august.

Miercuri, guvernul britanic a avertizat că Rusia ar putea utiliza mine marine pentru a bloca transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin plasarea lor pe căile de acces către porturile ucrainene.

Compania Ambrey a indicat că incidentul a avut loc în aceeași zi în care și-a informat clienții cu privire la o posibilă amplasare suplimentară de mine marine de către marina rusă, într-un efort de a împiedica exporturile de cereale ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite