O explozie la aripa stângă a aeronavei ar fi provocat accidentul aviatic în care a murit fostul preşedinte al Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturi ale avionului prezidenţial polonez căzut la Smolensk
Resturi ale avionului prezidenţial polonez căzut la Smolensk

Accidentul aviatic din apropierea oraşului Smolensk produs în 2010, soldat cu moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a altor 95 de oficiali, a fost cauzat de o explozie produsă la aripa stângă a aeronavei, şi nu din cauza unei erori de pilotaj sau din cauza condiţiilor meteorologice  potrivit unui raport al autorităţilor poloneze.

Explozia s-a produs când aeronava se afla la aproximativ 900 de metri de aeroportul din Smolensk, Rusia. Ulterior, a explodat şi fuselajul aeronavei, aspect ce a dus la prăbuşirea avionului în care se afla preşedintele polonez, au anunţat anchetatorii.

Raportul anchetatorilor polonezi a fost publicat la o zi după comemorarea a opt ani de la catastrofa aeronautică de la Smolensk.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a cerut marţi Moscovei să restituie epava avionului prezidenţial polonez Tupolev 154 care s-a prăbuşit în 10 aprilie 2010 la Smolensk, în estul Rusiei, ucigându-l pe preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane aflate la bord, scrie AFP.

"Epava avionului, cea mai importantă dovadă, se află în continuare în Rusia şi autorităţile ruseşti nu vor să o restituie, ceea ce este ilegal după mine, deoarece avionul aparţinea Poloniei", a declarat preşedintele Duda, după ce a depus o coroană la mormântul preşedintelui Kaczynski în cripta castelului regal din Wawel, din Cracovia (sud).

"Avionul este de fabricaţie rusească dar aparţine Poloniei. Un bun care aparţine Poloniei trebuie returnat Poloniei. Ne putem pune întrebarea de ce Rusia nu vrea să restituie epava", a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că nu exclude teza unui atentat împotriva preşedintelui Kaczynski.  

  

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, pledează pentru teza unei explozii, care a fost însă exclusă de comisia de ancheta precedentă, creatp de guvernul liberal al lui Donald Tusk şi care a invocat condiţiile meteo nefavorabile.

Rusia refuză să predea epava, afirmând că va face acest lucru doar după ce va termina propria anchetă.    

Polonezii au marcat marţi opt ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (vestul Rusiei), în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care preşedintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa, şi alţi înalţi oficiali polonezi, relatează agenţia PAP.

O slujbă religioasă în memoria victimelor a fost oficiată marţi dimineaţă la catedrala Wawel din Varşovia, după care participanţii, printre care şi preşedintele Andrzej Duda, s-au îndreptat spre Palatul Prezidenţial unde au depus coroane de flori la plăcile comemorative în onoarea victimelor dezastrului aerian de la 10 aprilie 2010.

În cursul după-amiezii, în piaţa Pilsudskiego din capitala poloneză a fost dezvelit un monument în memoria victimelor. De asemenea, a fost pusă piatra de temelie a unei statui a fostului preşedinte Lech Kaczynski, în faţa garnizoanei din Varşovia.

La 10 aprilie 2010, zeci de oficiali civili şi militari polonezi au decedat atunci când avionul în care se aflau s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. Delegaţia poloneză se îndrepta spre Katyn pentru a participa la o ceremonie de marcare a 70 de ani de la masacrul din 1940, când circa 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost ucişi de forţele sovietice. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri