O clădire misterioasă veche de 4.000 de ani descoperită pe o insula greacă

0
0
Publicat:

O clădire mare, rotundă, din piatră, veche de 4.000 de ani, descoperită pe un deal din Creta, îi nedumerește pe arheologi și amenință să perturbe un proiect major de aeroport pe insula turistică grecească.

Creta

Ministerul grec al Culturii a declarat că structura este o "descoperire unică și extrem de interesantă" din timpul civilizației minoică din Creta, faimoasă pentru palatele sale somptuoase, arta flamboaiantă și sistemul enigmatic de scriere. Semănând de sus cu o roată uriașă de mașină, ruinele clădirii labirintice de 1.800 de metri pătrați au ieșit la iveală în timpul unor săpături recente ale arheologilor.

Amplasamentul a fost destinat unei stații radar pentru a deservi un nou aeroport aflat în construcție în apropierea orașului Kastelli. Programat să fie deschis în 2027, acesta ar urma să înlocuiască al doilea aeroport ca mărime din Grecia, cel de la Heraklion, și este proiectat să primească până la 18 milioane de călători anual.

Arheologii nu știu încă la ce servea structura din vârful dealului. Este încă în curs de excavare și nu are echivalente minoice cunoscute. Așa că, deocamdată, experții speculează că ar fi putut fi folosită pentru o ceremonie rituală sau religioasă.

Înconjurată de opt ziduri de piatră în trepte cu o înălțime de până la 1,7 metri, structura interioară era împărțită în spații mai mici, interconectate și este posibil să fi avut un acoperiș conic puțin adânc.

În declarația ministerului se spune că nu pare să fi fost o locuință, iar descoperirile din interiorul acesteia includ o cantitate mare de oase de animale.

"Este posibil să fi fost folosit periodic pentru posibile ceremonii rituale care implicau consumul de alimente, vin și, probabil, ofrande", se arată în declarație.

"Dimensiunile sale, aspectul arhitectural și construcția atentă au necesitat o muncă considerabilă, competențe și abilități specifice și o administrație centrală robustă", se arată în comunicat, adăugând că a fost cu siguranță un fel de clădire comună care s-a remarcat în întreaga zonă.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, arheolog, a promis că descoperirea va fi conservată, în timp ce se va căuta o altă locație pentru stația radar.

"Înțelegem cu toții valoarea și importanța patrimoniului cultural... precum și potențialul de creștere" al proiectului noului aeroport, a spus ea. "Este posibil să mergem mai departe cu aeroportul în timp ce acordăm antichităților protecția pe care o merită".

Ministerul a declarat că edificiul a fost folosit în principal între 2.000 și 1.700 î.Hr. și a fost fondat în perioada în care au fost construite primele palate din Creta, inclusiv la Knossos și Phaistos.

Acesta a declarat că unele dintre caracteristicile sale sunt comparabile cu mormintele timpurii minoice, care erau acoperite cu acoperișuri conice în trepte, și cu movile funerare din alte părți ale Greciei.

Bogatul patrimoniu cultural al Greciei duce adesea la conflicte de interese în timpul proiectelor de construcție.

La sfârșitul secolului trecut, o întreagă așezare fortificată din vârful unui deal din mileniul al treilea î.Hr. a fost excavată și apoi distrusă în timpul lucrărilor de construcție pentru Aeroportul Internațional din Atena.

Până în prezent, cel puțin alte cel puțin 35 de situri arheologice au fost descoperite în timpul lucrărilor la noul aeroport Kastelli și la conexiunile sale rutiere, a declarat ministerul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite