NYT: Dronele au salvat Ucraina de la înfrângere, pe fondul promisiunilor încălcate ale aliaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata spune că rușii ar fi deja la Kiev dacă nu ar fi dronele ucrainene.

Vehicule aeriene fără pilot au înlocuit artileria. Foto: Unian
Vehicule aeriene fără pilot au înlocuit artileria. Foto: Unian

Dronele au devenit un colac de salvare pentru armata ucraineană, care este forțată să lupte împotriva forțelor copleșitoare ale agresorului, având o lipsă acută de muniție de artilerie și soldați, arată un reportaj al The New York Times.

Corespondentul publicației a făcut cunoștință cu activitatea unității de aviație fără pilot aflată sub conducerea locotenentului senior Yuriy Fedorenko, în vârstă de 33 de ani, cunoscut pe scară largă sub porecla „Achile”. Timp de câteva luni, echipele sale de drone, care fac parte din Brigada a 92-a de asalt aerian, au umplut golurile din apărarea ucraineană, reținând un avans rusesc care vizează Chasiv Yar.

Echipele lucrează zi și noapte, atacă vehicule blindate rusești, aruncă explozibili pe poziții rusești și își folosesc dronele pentru a transporta provizii către soldații ucraineni de-a lungul liniei frontului”, scrie NYT.

Potrivit lui „Achille”, fără drone, Ucraina ar fi fost deja învinsă în război, iar rușii s-ar afla la Kiev. Armata le-a arătat cu mândrie jurnaliştilor atelierele sale, unde inginerii finalizează şi testează dronele. În același timp, el și-a exprimat furia și dezamăgirea față de promisiunile încălcate ale aliaților occidentali și de pierderile pe care, a spus el, le-a suferit Ucraina ca urmare. 

"Avem o situație absolut absurdă. Imaginați-vă un meci de box, în care sunt boxeri egali, dar unul dintre ei poate lovi o dată, iar adversarul său - de 10 ori. Acesta este un teatru absolut al absurdului", spune "Achilles", comentând. privind oprirea de câteva luni a livrărilor de arme din SUA.

Potrivit acestuia, lupta pe frontul de est nu a fost niciodată atât de brutală ca acum. De când penuria de obuze de artilerie a fost resimțită pentru prima dată în septembrie, armata ucraineană a pierdut teren în mod constant în fața unui atac rusesc necruțător și în continuă creștere.

În timpul iernii, ucrainenii au reușit să prevină un avans major al Rusiei, dar la sfârșitul lunii februarie, rușii au lansat o ofensivă totală asupra Chasiv Yar, a spus Ahile. Cu ajutorul dronelor sale de recunoaștere, a văzut soldați ruși masați pentru atac. 

Am înțeles că pleacă la atac”, a spus el. Dar fără suficiente obuze de artilerie, ucrainenii nu au putut lovi liniile de aprovizionare din spate ale Rusiei, așa cum făceau de obicei, pentru a preveni un atac.

Potrivit lui „Achile”, rușii au mers pas cu pas, luând o poziție după alta. „Acest lucru s-a întâmplat după ce am rămas fără muniție și artileria noastră nu avea în ce să tragă”, a continuat el. Armele trăgeau doar două cartușe pe zi, a spus el, când ar fi trebuit să tragă cel puțin 30.

La mijlocul lunii aprilie, potrivit lui „Achilles”, rușii au făcut un alt asalt spre Chasov Yar cu 30 de tancuri și vehicule blindate. Forțele Armate au reușit să doboare cel puțin 22 de vehicule, dar din cauza lipsei de artilerie, majoritatea loviturilor au fost efectuate de grupuri de drone. Acestea nu erau doar drone kamikaze, ci drone care aruncau mine în calea vehiculelor blindate rusești. Unele vehicule au fost, de asemenea, lovite de infanterie ucraineană cu arme antitanc.

Tot ce putem face acum cu dronele pe care le avem este să le încetinim avansul”, a spus armata.

Războiul cu drone

Dronele ucrainene cu scop „strategic” îndeplinesc cu succes sarcinile de distrugere a obiectivelor din spatele frontului rusesc. În special, agresorul suferă din ce în ce mai mult de pe urma atacurilor asupra rafinăriilor și aerodromurilor aflate la sute de kilometri de graniță.

Dronele ucrainene au fost cele care au pus capăt dominației pe mare a flotei ruse. Pe lângă dronele kamikaze, Ucraina este deja înarmată cu drone navale care îndeplinesc sarcini de apărare aeriană și artilerie cu rachete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite