Numirea unui oligarh rus în Camera Lorzilor a Parlamentului britanic zguduie guvernul lui Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un nou scandal zguduie Guvernul lui Boris Johnson. De această dată, este vorba despre numirea oligarhului rus Evgeni Lebedev ca membru în Camera Lorzilor a parlamentului Regatului Unit. Acesta este şi fiul unui spion KGB.

Numirea omului de afaceri rus în Camera Lorzilor urmează să fie examinată minuţios acum, după ce opoziţia laburistă a reuşit să obţină publicarea informaţiilor cu privire la aceasta, după un vot în Parlament.

Oligarhul deţine publicaţiile London Evening Standard şi The Independent. El a devenit membru pe viaţă al Camerei Lorzilor în iulie 2020, primind şi titlul de Baron Lebedev de Hampton, potrivit DIgi24. 

În martie 2020, Comisia pentru numiri în Camera Lorzilor (HOLAC) i-a cerut lui Johnson să reevalueze nominalizarea lui Lebedev, după ce serviciile de informaţii britanice au spus că numirea acestuia ar putea crea un risc de securitate, conform The Sunday Times.

Atunci, Johnson a discutat cu oligarhul rus şi a cerut asigurări din partea serviciilor de informaţii, iar acestea au fost suficiente pentru ca premierul să-şi menţină decizia, a mai scris publicaţia britanică.

Lebedev, care spune că acuzaţiile care i se aduc sunt „insinuări lipsite de substanţă”, spune că este deschis publicării rapoartelor transmise de serviciile de informaţii către HOLAC.

„Deschiderea şi transparenţa sunt piloni ai sistemului nostru democratic, aşa că salut publicarea avizului de securitate furnizat HOLAC de către servicii”, a scris Lebedev pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite