„Nu vă luaţi de ţinuta mea“. Sute de femei au protestat la Istanbul pentru a-şi apăra drepturile şi faţă de violenţa bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de femei din Turcia au protestat sâmbătă la Istanbul, faţă de violenţa şi animozitatea cu care se confruntă din partea bărbaţilor care cer să se îmbrace mai conservator, relatează Reuters.

Marşul, care s-a derulat sub sloganul “Nu vă luaţi de ţinuta mea”, a început în districtul Kadikoy, din partea asiatică a oraşului. Femeile au scandat sloganuri împotriva conservatorilor, purtând pantaloni scurţi de blugi, atârnaţi pe umeraşe, ca exemplu de haine pe care unii bărbaţi le consideră inacceptabile.

“Nu vom asculta, nu vom fi reduse la tăcere, nu ne va fi teamă. Vom câştiga prin rezistenţă”, au scandat manifestantele, fluturând drapele curcubeu.

La marşul de sâmbătă au luat parte şi câţiva membri ai comunităţii homosexuale, după ce Gay Pride din Istanbul a fost interzisă de autorităţi la sfârşitul lunii iunie.

De asemenea, protestului s-au alăturat şi femei nemulţumite pentru că au fost criticate după ce au ales să poarte văl islamic.

Istanbulul a fost considerat ani la rând un oraş relativ liberal pentru femei şi homosexuali. Însă criticii spun că preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi partidul său cu rădăcini islamiste, AK Party, nu par interesaţi să extinsă drepturile minorităţilor etnice, sexuale sau femeilor şi că nu tolerează contestările.

Protestatarele s-au plâns de un număr tot mai mare de atacuri verbale şi fizice împotriva femeilor pentru modul în care se îmbracă.

image

În iunie, o tânără, Asena Melisa Saglam, a fost atacată într-un autobuz de un bărbat pentru că a purtat pantaloni scurţi în timpul Ramadanului. Imagini video cu bărbatul care o lovea, în timp ce şoferul autobuzului se uita au fost publicate online. “Nu-ţi este ruşine să te îmbraci aşa în timpul Ramadanului?”, a strigat agresorul.

Într-un alt incident, Canan Kaymaci a fost hărţuită pe o stradă din Istanbul, când un bărbat a acuzat-o că poartă haine provocatoare, spunându-i că ar trebui să fie mai atentă pentru că “provoacă oamenii”.

O altă femeie, Aysegul Terzi, a fost numită “diavol” şi lovită de un bărbat într-un autobuz, tot pentru că purta pantaloni scurţi. Imaginile îl arată pe bărbat spunându-i că femeile care poartă pantaloni scurţi “ar trebui să moară”.

De când Erdogan a preluat puterea, în urmă cu 15 ani, restricţiile asupra purtării de văl islamic impuse de liderii seculari ai Turciei au fost relaxate, iar tot mai multe femei din ţara cu populaţie majoritar musulmană au ales să îl poarte. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite