Noul Parlament din Bulgaria se reuneşte la cererea preşedintelui Rosen Plevneliev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii noului parlament din Bulgaria vor fi convocaţi în prima sesiune pe 21 mai, creând condiţiile necesare fostului premier Boiko Borisov pentru a forma o nouă echipă guvernamentală, după alegerile legislative anticipate în urma cărora GERB a obţinut o victorie, dar nu şi o majoritate.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a anunţat că se va adresa legislativului cu ocazia reuniunii şi va cere parlamentarilor să aprobe un proiect care să stabilească priorităţile ţării pentru următorul mandat de patru ani, înainte de a demara negocierile pentru un nou cabinet, relatează presa locală citată de agenţia de ştiri Bloomberg.

Bulgaria, ţara cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, se luptă să stabilizeze scena politică care a fost puternic afectată odată cu debutul protestelor în masă de la începutul lunii februarie, pe fondul sărăciei accentuate şi a corupţiei generale. Manifestaţiile violente au dus la dizolvarea guvernului condus de Boiko Borisov.

Spre deosebire de ţările vecine, Bulgaria se face faţă crizei economice fără să fi primit împrumut de urgenţă din partea creditorilor internaţionali. „Bulgaria are nevoie de un parlament funcţional şi de instituţii stabile”, a declarat reporterilor preşedintele Plevniev. „Nu trebuie să devenim o ţară divizată de neînţelegerile politice.

Partidul GERB al lui Borisov, care a câştigat scrutinul de duminică cu 30,5% din voturile exprimate şi 97 din cele 240 de mandate de parlamentar, a cerut joi anularea rezultatelor acestui scrutin. Liderul formaţiunii politice s-a referit la o „încălcare brutală a legii în cursul perioadei de reflecţie, cu o zi înainte de alegeri” pentru a-şi motiva cererea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite