„Noul Pact pentru Europa“: UE va plăti tinerilor şomeri cursuri de limbi străine şi zboruri ca să-şi găsească un loc de muncă oriunde pe bătrânul continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30% dintre tinerii sub 25 de ani nu au mai reuşit să se angajeze în răstimp de un an
30% dintre tinerii sub 25 de ani nu au mai reuşit să se angajeze în răstimp de un an

„Noul Pact pentru Europa”, realizat la iniţiativa Franţei şi Germaniei, intenţionează să rezolve problema şomajului în rândul tinerilor din Europa de Sud, acordul fiind întocmit într-o perioadă în care revoltele populare ameninţă stabilitatea şi integritatea zonei euro.

Protestele din capitale precum Madrid, Lisabona şi Atena ameninţă zona euro, iar Germania, dornică să-şi „spele” imaginea după ce a pus Uniunea la cură de austeritate, începe să fie solidară cu europenii din sudul continentului, zonă în care criza economică a lovit cel mai puternic. În repetate rânduri, Germania, care are cea mai mică rată de şomaj în rândul tinerilor din toată Europa, a fost criticată pentru că a impus măsuri de austeritate ţărilor din sudul zonei euro. În Grecia şi Cipru cancelarul german Angela Merkel a fost portretizată drept un Hitler modern, fiindu-i desenată peste chip o mustaţă asemeni celei a Fuhrerului.

„Şomajul ridicat în rândul tinerilor împreună cu ura faţă de Germania s-ar putea transforma în populism şi naţionalism foarte repede, iar, în cel mai rău caz, ar putea duce la sfârşitul monedei unice”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Group, pentru cotidianul britanic „The Telegraph”.

Marţi, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi cel al Muncii Ursula von der Leyen, împreună cu omologii lor francezi, vor lansa „Noul Pact pentru Europa”. „Merkel şi Schaeuble ştiu foarte bine că viitorul monedei unice nu este decisă doar la Bruxelles şi Berlin, dar şi pe străzile din Madrid şi Atena”, a atras atenţia Brzeski.

Potrivit noului pact, o bună parte din resursele Uniunii Europene vor fi folosite pentru cursuri de limbi străine, dar şi pentru a acoperi cheltuielile de zbor ale tinerilor europeni în căutare de un loc de muncă. De asemenea, bani de la Banca Europeană de Investiţii vor fi folosiţi pentru încurajarea creării de locuri de muncă în întreprinderile mici şi mijlocii (IMM).

Tinerii care îşi vor căuta un loc de muncă vor fi încurajaţi să facă acest lucru oriunde pe continent, oficialii germani spunând că UE va plăti pentru costurile de zbor. De fonduri vor beneficia mai întâi ţările care au cele mai mari rate de şomaj în rândul tinerilor.

Banii pentru noul pact propus de Franţa şi Germanai va veni din fondurile guvernamentale, şase miliarde de euro fiind deja „repartizate” de la UE, potrivit ultimului său buget, pentru rezolvarea problemei şomajului în rândul tinerilor.

Vineri, Herman Van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene, a făcut apel  către liderii statelor UE să îşi concentreze eforturile asupra luptei împotriva şomajului în rândul tinerilor, care a atins un nivel record în cele 27 de state ale Uniunii.

"Numărul persoanelor fără loc de muncă în Uniune, mai ales în rândul tinerilor, a atins niveluri record", a dezvăluit acesta. Rata şomajului "a devenit una dintre problemele cele mai urgente în majoritatea, dacă nu în toate, statele membre. De aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a acţiona împreună".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite