Membrii Parlamentului European avertizează cu privire la „generaţia pierdută“ de tineri şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30% dintre tinerii sub 25 de ani nu au mai reuşit să se angajeze în răstimp de un an
30% dintre tinerii sub 25 de ani nu au mai reuşit să se angajeze în răstimp de un an

Guvernele naţionale ar trebui să le ofere tinerilor cu vârsta sub 25 de ani garanţia unui loc de muncă, training-uri sau educaţie cu normă întreagă, potrivit membrilor Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

Schema „Youth Guarantee“ spune că toţi tinerii sub 25 de ani, dar şi cei care au absolvit recent facultatea şi au mai puţin de 30 de ani vor avea la dispoziţie trei variante din care să aleagă în decurs de patru luni, scrie EU Observer.

Membrii Parlamentului European vor de asemenea ca Fondul Social European să fie folosit pentru a finanţa acest program, cerând ca măcar 25% din fondurile structurale să fie alocate pentru FSE într-o încercare de a despovăra, din punct de vedere financiar, guvernele naţionale.

Parlamentul spune că schema ar ajuta UE să atingă obiectivele strategiei Europa 2020 prin reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, reducerea abandonului şcolar până la mai puţin de 10% şi combaterea sărăciei pentru 20 de milioane de europeni.  

Vorbind în timpul unei dezbateri la Strasbourg, Pervenche Beres, raportoarea socialistă franceză, le-a cerut legiuitorilor să „profite de toate oportunităţile pentru a se asigura că aceasta nu e o generaţie pierdută“. Ea a adăugat că „este inacceptabil ca o persoană tânără să nu aibă parte de un loc de muncă, de un training sau de şcolarizare“.

Comisarul european pentru ocupare,afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, a spus că Executivul UE este gata să aducă „substanţiale contribuţii financiare de la Fondul Social European şi din alte fonduri structurale ale UE“ pentru a plăti aceste „investiţii“.

Rata de şomaj în rândul tinerilor a crescut de la începutul crizei financiare şi a depăşit 50% printre grecii sub 25 de ani, în timp ce în Spania a ajuns la 23%, de două ori mai mult decât în cazul populaţiei adulte.

Unele studii arată că această situaţie costă 53 de miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,2% din Produsul Intern Brut al Uniunii. Cercetările Eurofond, agenţie a UE care se ocupă de condiţiile de trai şi de lucru, au  indicat că 30% dintre şomerii sub 25 de ani au rămas fără slujbă acum mai bine de un an.

Statele membre au fost de acord iniţial cu schema în 2005, apoi au revizuit unele detalii în 2008. Comisia spune că plângerile sale repetate cu privire la lipsa implementării schemei în 2010, 2011 şi 2012 nu au avut niciun efect.

Problema va fi discutată la o întâlnire a ministerelor Muncii din UE,  în Dublin, luna viitoare.

Potrivit tratatelor Uniunii, UE nu poate legifera o astfel de garanţie, având numai puterea de a oferi „măsuri de stimulare“ a guvernelor naţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite