Norvegia se pregăteşte pentru situaţia în care Jens Stoltenberg ar putea rămâne mai mult timp în postul de secretar general al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întrebat dacă ar putea rămâne mai mult timp secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a răspuns în aceeaşi zi că o asemenea decizie revine statelor membre ale Alianţei. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Întrebat dacă ar putea rămâne mai mult timp secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a răspuns în aceeaşi zi că o asemenea decizie revine statelor membre ale Alianţei. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea rămâne în acest post şi după ce-i expiră cel de-al doilea mandat la 1 octombrie, situaţie în care nu ar mai putea deveni guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, post pentru care a fost deja anunţat că-l va ocupa ulterior, relatează, miercuri, Reuters.

''Ne pregătim pentru situaţia în care Jens Stoltenberg ar putea rămâne mai mult timp în postul de secretar general al NATO. Nu ştim cât ar putea dura, unul sau doi ani'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe norvegian, conform Agerpres.

Întrebat dacă ar putea rămâne mai mult timp secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a răspuns în aceeaşi zi că o asemenea decizie revine statelor membre ale Alianţei. 

El ocupă acest post din 1 octombrie 2014. Ca membru al Partidului Laburist norvegian, Stoltenberg a fost anterior prim-ministru în 2000-2001 şi 2005-2013. 

Al doilea mandat al său ca secretar general al NATO se încheie pe 1 octombrie, având după această dată asigurat postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene, ceea ce a stârnit controverse în ţara sa, în parte din cauza relaţiei sale apropiate cu actualul premier social-democrat Jonas Gahr Store. 

Postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene este vacant din 1 martie, astfel că soluţia găsită pentru ca Stoltenberg să nu-şi scurteze mandatul de secretar general al NATO a fost ca principalul său rival la postul de guvernator, viceguvernatorul Ida Wolden Bache, să asigure conducerea interimară a Băncii Centrale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite