Norvegia, lovită de un dublu măcel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi neagră pentru Norvegia. Două atacuri sângeroase au avut loc, ieri, în regiunea capitalei Oslo. Cel puţin şapte oameni au fost ucişi şi alte zeci au fost răniţi în urma unui atac cu bombă produs ieri după-amiază în apropierea Guvernului norvegian şi a biroului premierului. Presa norvegiană vorbeşte despre un atentat terorist de proporţii.

La scurt timp după deflagraţie, la o o reuniune a tineretului laburist, pe insula Utoya, în apropiere de capitala norvegiană, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul, ucigând patru oameni (20 potrivit CNN). Atacatorul a fost arestat. Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate.

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

„Oraşul se scufundă în haos"
Cotidianul „Aftenposten" şi postul de televiziune NRK au difuzat imagini terifiante de la locul atentatului: mai multe maşini parcate în zonă au fost carbonizate, geamurile sediului Biroului primului-ministru şi ale clădirii în care se află redacţia ziarului norvegian „Verdens Gang", sparte.

image

Guvernul de la Oslo a asigurat că premierul norvegian Jens Stoltenberg nu a fost rănit în deflagraţie. Martorii au povestit cu lux de amănunte clipele de coşmar trăite, în care au văzut cum „oraşul se scufundă în haos, iar pe străzile din centrul capitalei umblă oameni plini de sânge".

Mărturii terifiante
Printre cei care au trăit clipele înfricoşătoare se numără şi Geir Pettersen. El a povestit jurnaliştilor de la „Aftenposten" că se afla într-o staţie de autobuz în faţa sediul „Verdens Gang", când a auzit o bubuitură extrem de puternică în interiorul clădirii, urmată de alte explozii, a căror intensitate a părut mai mică. Pettersen mărturiseşte că s-a speriat foarte tare şi a luat-o la fugă drept în faţă, încercând pur şi simplu să se îndepărteze de locul atentatului.

Un alt martor, Kjell Ruud, aflat ceva mai departe de locul uneia dintre explozii, spune la rândul său că a auzit un zgomot foarte puternic urmat de apariţia unui nor de fum. „Am simţit apoi un suflu puternic, care pur şi simplu m-a lovit. Destul de violent", adaugă Ruud. Autorităţile norvegiene au decis să evacueze, preventiv, mai multe clădiri din centrul capitalei norvegiene.

Pista islamistă, posibilă
Analistul de politică internaţională, Dan Petre, consideră că pista islamistă „e cu siguranţă posibilă" în cazul celor două atacuri. Dan Petre pune atentatul de la Oslo în contextul istoriei recente.

image

„O problemă a radicalismului islamic violent este că el nu se mai manifestă ca un fenomen extern, cum era până în 2007. În societăţile liberale de tip occidental nici măcar nu ştim cât de răspândit e de fapt islamismul radical. Asistăm la falimentul politicilor europene de antiintegrare, a teoriei privind protejarea specificului comunităţilor de imigranţi", mai precizează analistul de politică externă.
Norvegia este doua ţară europeană, după Danemarca, care a publicat, în urmă cu câţiva ani, caricaturi în care apărea profetul Mahomed, figură centrală a Islamului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite