Norvegia a devenit prima ţară europeană şi membră NATO care a introdus serviciul militar obligatoriu pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul norvegian a votat vineri introducerea serviciului obligatoriu pentru femei pe timp de pace, relatează „Deutsche Welle”. Astfel, Norvegia devine prima ţară din NATO şi din Europa care extinde serviciul militar la toţi cetăţenii, indiferent de sex.

Rezoluţia votată de parlament va fi înaintată guvernului, care va trebui să asigure toate pârghiile ca aceasta să se transforme în lege.

„Drepturile şi îndatoririle ar trebui să fie la fel pentru toţi”, a declarat parlamentara Laila Gustavsen, care a votat în favoarea rezoluţiei. „Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de sex, iar în momentul de faţă sunt recrutaţi mai mulţi bărbaţi”, a mai spus Gustavsen.

Rezoluţia, înaintată de membrii partidului de centru-dreapta aflat la guvernare, a fost respinsă doar de creştin-democraţi, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, va fi transformată în lege. În acest caz, femeile vor fi obligate la un stagiu militar de un an, începând cu 2015. Femeile nu vor fi forţate să facă stagiul, iar măsura este menită să îmbunătăţească raportul femei-bărbaţi din armată.

Norvegia se află în prima linie a luptei pentru egalitatea între sexe, impunând, de exemplu, tuturor societăţilor pe acţiuni să acorde femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliile de administraţie. Miercuri, ţara a sărbătorit un secol de când femeile norvegiene au dobândit dreptul de a vota. 

Femeile alcătuiesc jumătate din guvernul actual, iar liderul opoziţiei, Erna Solberg, este de aşteptat să devină cea de-a doua femeie premier a Norvegiei în urma alegerilor care se vor desfăşura anul acesta, potrivit sondajelor de opinie, care indică faptul că formaţiunea sa, Partidul Conservator, şi aliaţii acesteia vor câştiga o majoritate parlamentară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite