Noile drone navale ale Ucrainei sunt înarmate cu rachete, un pericol pentru aeronavele rusești care patrulează în Marea Neagră

0
Publicat:

Ucraina și-a înarmat dronele navale cu rachete care caută căldura, oferind sistemelor o actualizare majoră care le va permite să țintească avioanele rusești care patrulează în jurul Mării Negre, scrie Business Insider.

Drona Ucraina Marea Neagra Twitter jpg

Un număr nespecificat de drone navale Magura V5 au fost modificate pentru a transporta rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune R-73, a confirmat luni, 17 iunie, Direcția Principală de Informații a armatei ucrainene (GUR). Aceasta este o altă inovație demnă de remarcat pentru Flota de sisteme fără echipaj a Kievului.

Aceste drone inovatoare au fost observate pentru prima dată la începutul lunii mai și au fost deja folosite în timpul operațiunilor de luptă din Marea Neagră, a transmis GUR , adăugând că sistemele au devenit „un factor serios de frică și risc” pentru aeronavele rusești.

R-73, cunoscută de NATO sub numele de AA-11 Archer, este o rachetă din epoca sovietică care are tehnologie de localizare în infraroșu și este de obicei transportată de avioanele de luptă Sukhoi și MiG.

Echiparea unei drone navale cu un astfel de armament este o evoluție neobișnuită, deoarece sistemele asemănătoare unor bărci rapide au fost echipate până acum cu explozibili și folosite pentru a distruge navele Flotei ruse din Marea Neagră, dar probabil ca această adăugare să facă aceste sisteme de luptă mai dinamice în timpul unei misiuni.

Moscova, în mare parte incapabilă să oprească atacurile dronelor navale ucrainene, a apelat la avioane de luptă pentru a patrula apele și a-și proteja navele de război. Acum, dronele navale își pot folosi rachetele R-73 pentru a se apăra de atacurile aeriene rusești și pentru a oferi acoperire pentru alte sisteme fără echipaj, reducând astfel vulnerabilitatea lor la amenințările de sus.

Modernizarea rachetelor R-73 reprezintă o altă inovație pentru formidabilul program de drone navale al Ucrainei, care a oferit Kievului o modalitate de a se confrunta cu Flota Mării Negre, chiar dacă nu are o flotă proprie.

De asemenea, Ucraina și-a echipat dronele Sea Baby - un alt tip de sistem artizanal fără echipaj - cu rachete Grad pentru a lovi ținte pe uscat.

"Dronele navale, în primul rând Magura V5, au devenit un răspuns atât de asimetric pe care inamicul încă nu îl poate ajunge din urmă", a declarat Andrii Iusov, un reprezentant al GUR, pentru canalul privat de televiziune ucrainean ICTV.

Săptămâna trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina a scufundat, distrus sau avariat cel puțin 24 de nave rusești în Marea Neagră. Kievul s-a bazat pe flota sa de drone navale, precum și pe rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a provoca aceste pierderi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite