Noii miniştri greci şi-au preluat posturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panos Skourletis, noul ministru al Energiei, afimă că reorganizarea echipei guvernamentale este semnul unei „adaptări la noua realitate“ FOTO worldbulletin.net
Panos Skourletis, noul ministru al Energiei, afimă că reorganizarea echipei guvernamentale este semnul unei „adaptări la noua realitate“ FOTO worldbulletin.net

Noii membri ai Guvernului grec condus de socialistul Alexis Tsipras au depus jurământul, sâmbătă, în urma remanierii, cu o zi înainte, a miniştrilor care s-au opus acordului semnat luni cu creditorii Greciei.

Premierul grec i-a concediat în special pe ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis şi pe secretarii de stat Dimitris Stratoulis (Ministerul Muncii) şi Costas Isychos (Ministerul Apărării).

Această remaniere face parte, se pare, dintr-o ruptură cu aripa stângii dure din cadrul coaliţiei Syriza, la putere din ianuarie, şi dintr-un preludiu la noua fază de discuţii în vederea stabilirii celui de-al treilea plan de salvare pentru Grecia, comentează Reuters.

Potrivit lui Panos Skourletis, care a părăsit Ministerul Muncii pentru a prelua portofoliul Energiei, reorganizarea echipei guvernamentale este semnul unei „adaptări la noua realitate“.

Acordul de la Bruxelles, aprobat în cursul nopţii de miercuri spre joi de Parlamentul de la Atena, cu sprijinul opoziţiei, dar fără cel al 39 de deputaţi ai Syriza, prevede măsuri draconice de austeritate pentru economia greacă.

„Obiectivul nostru este de a negocia dur termenii acordului, nu doar de a-l valida. Numeroşi termeni încă rămân vagi“, a declarat George Katrougalos, noul ministru al Muncii.

Potrivit lui, Guvernul Tsipras, sosit la putere cu un program antiausteritate, va face totul pentru ca aranjamentul cu creditorii - Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi UE - să fie „echitabil din punct de vedere social“.

Conform unui sondaj anunţat sâmbătă de publicaţia de stânga Efimerida Ton Syntakton, Syriza ar câştiga alegerile dacă ar avea loc astăzi, cu 42,5 la sută din sufragii, adică aproape dublul voturilor promise partidului conservator Noua Democraţie, cotat cu 21,5 la sută.

În plus, 70 la sută dintre persoanele intervievate se declară pregătite să accepte programul de redresare a economiei dacă acesta îndepărtează perspectiva ieşirii Greciei din zona euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite