Noi proteste la Budapesta faţă de legea care ameninţă funcţionarea universităţii înfiinţate de Soros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi proteste la Budapesta Foto: EPA
Noi proteste la Budapesta Foto: EPA

Peste 10.000 de oameni au ieşit miercuri în stradă în capitala Ungariei pentru a protesta faţă de legea ce ameninţă funcţionarea Universităţii Central-Europene (CEU) înfiinţată în 1991 de miliardarul american de origine ungară George Soros, notează DPA, adăugând că mitingul a fost organizat prin intermediul reţelei Facebook.

Demonstraţia de miercuri se înscrie în seria protestelor declanşate în Ungaria din cauza acestui act normativ încă dinainte ca acesta să fie promulgat, luni, de preşedintele Janos Ader.

Prevederile legii, despre care autorităţile au spus că reglementează funcţionarea învăţământului superior, includ standarde pe care Universitatea Central-Europeană nu le întruneşte, precum existenţa unui campus în ţara de origine a instituţiei de învăţământ, în acest caz SUA, şi încheierea unui acord bilateral de sprijin din partea guvernului american.

Multe voci au susţinut că legea ar viza în special CEU, în contextul în care premierul ungar, Viktor Orban, a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros că se amestecă în politica internă a Ungariei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite