Noi alegeri legislative în Grecia, în iunie, după ce dreapta a ratat majoritatea absolută, în ciuda victoriei

0
Publicat:

Noi alegeri legislative vor avea loc pe 25 iunie în Grecia, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, la opt zile după scrutinul care nu a permis dreptei să obţină majoritatea absolută, în pofida victoriei sale detaşate, informează AFP, citată de Agerpres.

Grecia. FOTO Shutterstock
Grecia. FOTO Shutterstock

Este vorba despre aceeași dată pe care a avansat-o fostul prim-ministru conservator Kyriakos Mitsotakis după victoria partidului său în scrutinul din 21 mai.

„Noi alegeri vor avea loc pe 25 iunie", se arată în decretul prezidenţial.

Pe 21 mai, Noua Democraţie, formaţiunea lui Mitsotakis, a obţinut 40,8% în alegerile , cu peste 20% mai mult decât principalul său adversar, partidul de stânga Syriza al fostului prim-ministru (2015-2019) Alexis Tsipras.

Dar acest rezultat nu i-a permis să obţină majoritatea absolută, în condiţiile în care el a exclus formarea unei coaliţii cu un partener minoritar.

Bonus de până la 50 de mandate de deputat partidului clasat pe primul loc

Kyriakos Mitsotakis a refuzat, la o zi după alegerile din 21 mai, mandatul preşedintei Katerina Sakellaropoulou, în vederea formării unui guvern de coaliţie.

Mitsotakis şi-a exprimat atunci intenţia de a obţine convocarea unui nou scrutin, „poate pe 25 iunie", pentru a beneficia de o nouă lege electorală, ce oferă un bonus de până la 50 de mandate de deputat partidului clasat pe primul loc.

Alegerile din 21 mai s-au derulat conform unui sistem proporţional simplu, iar tabăra de dreapta a obţinut 146 de locuri, în timp ce îi trebuiau 151 pentru a fi în măsură să formeze singură un guvern stabil.

În aşteptarea viitoarelor alegeri, a fost numit un guvern interimar, cu prim-ministru un înalt magistrat însărcinat cu gestionarea treburilor curente, Ioannis Sarmas.

Liderul principalului partid de opoziţie de stânga Syriza, Alexis Tsipras, care a obţinut doar 20% din voturi în 21 mai, a refuzat de asemenea să încerce formarea unei coaliţii. Tsipras, care a fost la rândul său prim-ministru în trecut, a promis că „va purta această nouă bătălie" pentru a împiedica formarea unui guvern de dreapta „atotputernic (...), ceea ce este rău pentru democraţie şi pentru ţară".

Inflaţia, salariile mici și scăderea puterii de cumpărare sunt principalele preocupări ale grecilor. Potrivit analiștilor, aceștia au arătat, prin scorul mic înregistrat de Syriza, că ei doreau să întoarcă definitiv pagina unor planuri de ajutor şi de crize financiare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite