Negociatorul-şef al UE pentru Brexit: Ne pregătim pentru un „no deal“. Londra va plăti factura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit Michel Barnier exclude o renegociere a acordului de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar convenit deja cu Theresa May şi subliniază că riscul unui „no deal“ este luat în calcul.

Cu 66 de zile înaintea ieşirii programate a Regatului Unit din UE, Barnier a argumentat „calm“ şi „lucid“ pentru cotidianul francez „Le Monde“ de ce acordul pe care l-a negociat timp de 17 luni cu Londra în numele Celor 27 rămâne „singurul tratat de divorţ posibil“.

Constatând că „există două majorităţi“ în Parlamentul britanic, care a respins acest acord la 15 ianuarie, oficialul UE apreciază că liderii britanici „au nevoie de timp“. În opinia sa, tratatul convenit cu premierul britanic Theresa May este „singurul divorţ posibil“.

În pofida respingerii acordului cu 432 la 202 voturi în Camera Comunelor, tratatul poate fi în continuare susţinut şi îl punem în perspectivă“, a apreciat el, printr-o eventuală revizuire a declaraţiei cu privire la viitoarea relaţie.

„Noi suntem pregătiţi să lucrăm din nou la această declaraţie politică, pentru a o face mai ambiţioasă. Dacă înţeleg bine dezbaterile de dincolo de Canalul Mânecii, există o voinţă să se găsească o cale“, subliniază Barnier. „Însă dacă Guvernul şi deputaţii britanici nu-şi schimbă poziţia, vom ajunge mecanic la un no deal“, avertizează negociatorul-şef.

Despre „Backstop“

În privinţa problemei irlandeze, Michel Barnier subliniază că este necesară „relativizarea problemei «backstop»-ului“, un termen folosit în vederea evocării garanţiei că nu se vor impune frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, în pofida faptului că această miză „priveşte întreaga Europă“, din cauza regulilor care urmează să fie aplicate produselor care intră pe continent din regat.

„Avem, de asemenea, o obligaţie de a controla aceste produse. Ele trebuie să fie conforme standardelor pieţei interne. Trebuie să-i protejăm pe consumatorii polonezi, francezi sau luxemburghezi şi întreprinderile“, a spus el.

Actuala linie a „backstop“-ului, potrivit căreia Irlanda de Nord ar urma să păstreze regulile interne ale pieţei interne, iar Regatul Unit ar urma să rămână în întregime într-o Uniune Vamală, este impusă de Brexit, consideră Barnier, care aminteşte că „Londra a refuzat“ o soluţie „mai simplă“, propusă în 2017.

În contextul în care unele voci reclamă un „backstop“ limitat în timp, Barnier respinge acest lucru, subliniind că „o asigurare nu mai este operaţională atunci când este limitată în timp“. „Backstopul este doar o asigurare, nu este acolo pentru a fi utilizat. El nu va mai fi necesar imediat ce un acord specific cu privire la Irlanda va fi găsit, care să soluţioneze definitiv problema absenţei unei frontiereĹ, subliniază el.

Ipotezele unei amânări sau unui „no deal“, pregătite

În privinţa unei amânări a Brexitului, Michel Barnier aminteşte că „această decizie va trebui să fie luată la cererea britanicilor şi să fie aprobată de Cei 27 prin consens“ şi că nu este posibil ca această decizie să fie prezumată.

Problemele pe care le creează Uniunii o amânare, şi anume cu privire la alegerile europene prevăzute în mai, fac în prezent obiectul unei examinări juridice, pentru a „nu perturba funcţionarea democratică a instituţiilor europene“.

Cu privire la ipoteza unui „no deal“ - adică lipsa unui acord -, problema celor 3,5 milioane de europeni care au reşedinţa în regat va fi „prioritară“, afirmă negociatorul-şef.

„Există puncte care depind de UE“, aminteşte Barnier, şi anume problema „statutului rezidenţilor de lungă durată“, care „ar putea să se aplice britanicilor expatriaţi“, precizează el. „Vor exista drepturi care vor trebui acordate în mod coerent la nivelul statelor. Vor exista mijloace pentru ca (statele) să fie ambiţioase, cu condiţia ca Regatul Unit să acorde reciprocitate cetăţenilor europeni“, adaugă el.

Însă Cei 27 „se pregătesc“, dă el asigurări, şi „vor fi pregătiţi“ în cazul unui „no deal“. ”„nsă acest «no deal» nu poate fi o sumă de «minideals», o situaţie de «business as usual»“, avertizează Barnier, subliniind că „rupturi“ şi „consecinţe grave“ sunt de aşteptat inclusiv în cazul unui acord, iar un „no deal“ nu va face decât să le accentueze.

Londra va plăti factura

Britanicii vor trebui să plătească factura divorţului cu UE inclusiv în cazul unui Brexit fără acord, a insistat negociatorul-şef în acest interviu acordat mai multor ziare europene, potrivit site-ului 20minutes.fr.

„Am spus întotdeauna un lucru simplu; toate angajamentele Regatului Unit, atât timp cât ţara este membră UE, vor fi respectate“, chiar dacă „va fi mai dificil să fie respectate în cazul unui «no deal»“, afirmă el.

Regatul se află în bugetul plurianual în curs, pe perioada 2014-2020, care acoperă de asemenea perioada de tranziţie prevăzută de acord.

Textul nu prezintă o cifră, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a avansat o sumă cuprinsă între 40 şi 45 de miliarde de euro, o sumă neconfirmată de UE.

Barnier afirmă că „aceste angajamente au o natură juridică din punctul de vedere al dreptului internaţional“. „Nu-mi imaginez că britanicii nu-şi respectă angajamentele internaţionale“, a adăugat el.

Momentul adevărului

În acest interviu, francezul reiterează că următoarea mişcare în vederea deblocării adoptării finale a acordului divorţului le revine britanicilor, care „se află la momentul adevărului“ şi „au nevoiede timp“.

Premierul Theresa May încearcă să găsească o majoritate care să susţină noi discuţii cu UE, în timp ce deputaţi britanici au făcut demersuri pentru a prelua controlul asupra situaţiei, în contextul apropierii datei Brexitului, prevăzut la 29 martie.

În opinia sa, lucrurile pot „începe să se mişte rapid“ în cazul unor compromisuri cu privire la „declaraţia politică“, un text fără valoare constrângătoare, care va fi anexat tratatului şi care trasează conturul relaţiilor de după Brexit între Londra şi UE, a subliniat Barnier pentru „Wort“.

Disensiunile din clasa politică britanică alimentează temerile cu privire la un Brexit fără acord, iar Cei 27 şi-au accelerat pregătirile în eventualitatea acestui scenariu.

Sute de posturi de vameşi au fost înfiinţate, mai ales în ţările situate în apropierea Regatului Unit, şi urmează să fie luate măsuri „pentru ca avioanele să poată ateriza“, a declarat Barnier.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite