NATO urmăreşte sporirea efectivelor militare din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO urmăreşte înfiinţarea primelor noi structuri de comandă din ultimii 30 de ani, în scopul de a spori abilitatea de desfăşurare a forţelor militare pe continentul european, o decizie influenţată de anexarea Crimeei de către Rusia în anul 2014, scrie publicaţia Financial Times.

Cele două noi structuri de comandă vor spori viteza şi securitatea desfăşurării de forţe pe uscat cât şi pe Atlantic, în contextul în care statele occidentale încearcă să găsească soluţii pentru a răspunde mult mai rapid în cazul unei crize.

Noile ameninţări la adresa securităţii, inclusiv conflictul din Crimeea, au scos în evidenţă problemele de logistică cu care se confruntă NATO în Europa în a asigura desfăşurarea eficientă a trupelor în cazul unui conflict. Miniştrii apărării din cele 29 de ţări membre vor discuta expansiunile propuse în Bruxelles, săptămâna aceasta.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a afirmat că alianţa militară nu doreşte „un nou război rece”. Dar, a afirmat acesta, îmbunătăţirea mobilităţii forţelor militare reprezintă „o prioritate principală” pentru statele membre în răspuns la schimbările „fundamentale” în mediul de securitate. „Abilitatea noastră de a mobiliza şi transporta trupele este esenţială pentru apărarea colectivă şi pentru descurajarea agresiunilor”, a afirmat acesta.

„Lumea se schimbă, şi NATO se schimbă la rândul său”, a afirmat acesta.

Stoltenberg a afirmat că noile structuri de comandă demonstrează o schimbare în ceea ce priveşte accentul pus pe apărarea colectivă pe continent, după o lungă perioadă de desfăşurări  expediţionare în zone de conflict precum Afganistan. Noul centru de comandă european face parte din eforturile mai ample de a asigura noi reguli pentru traversarea frontierelor, şi cerinţe cu privire la infrastructura rutieră, ce includ drumuri, poduri, tuneluri şi reţele de căi ferate pentru a eficientiza desfăşurările de forţe militare.

Cel de-al doilea centru de comandă ar viza Atlanticul de nord, şi ar avea ca principal scop descurajarea activităţilor ostile ale submarinelor inamice ce ar afecta transferul forţelor americane şi al echipamentului către Europa. „Dacă avem nevoie de întăriri pe cale maritimă din Statele Unite, această linie maritimă de comunicare este absolut vitală”, a afirmat un oficial NATO citat de FT.

Noile centre de comandă ar reprezenta o mică răsturnare în trendul de scădere al mărimii forţelor NATO, de la un personal de 22,000 şi 33 de centre de comandă la sfârşitul Războiului Rece la un total de 6,800 în 7 cartiere generale în prezent. 

De la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014, NATO a desfăşurat un număr tot mai mare de trupe şi echipament în Europa de Est, incluzând aici patrule aeriene, grupuri de luptă în Polonia şi în Statele Baltice.

Moscova a acuzat NATO de agresiune şi de o politică de încercuire la adresa Rusiei.

Kay Bailey Hutchison, ambasadorul Statelor Unite la NATO, a îndemnat statele Uniunii Europene să înlesnească deplasarea trupelor pe teritoriul european.

„Este una dintre priorităţile pentru UE şi cerem statelor Uniunii să elimine aceste obstacole”, a afirmat oficialul american. „Aceasta este o problemă cheie pentru abilitatea noastră de desfăşurare a forţelor într-un mod eficient”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite