Paradoxul războiului din Ucraina. „Armata rusă poate fi învinsă, Rusia nu“. Care este soluția văzută de Cristian Pîrvulescu

0
Publicat:

Rusia nu poate fi învinsă defintiv decât la ea acasă, sub zidurile Kremlinului, consideră politologul Cristian Pîrvulescu. Asta nu înseamnă că războiul e fără speranță. Rusia poate fi dacă nu zdrobită, descurajată și făcută să înțeleagă că nu are nicio șansă dacă va continua să fie agresivă cu vecinii săi.

Tancurile americane Abrams nu au rival printre tancurile din Rusia. FOTO EPA EFE
Tancurile americane Abrams nu au rival printre tancurile din Rusia. FOTO EPA EFE

Cunoscutul politolog Cristian Pîrvulescu consideră că nu trebuie ca lumea să aibă așteptări neconforme cu realitate în ce privește contraofensiva ucraineană aflată în derulare. Deși este optimist și crede că rușii pot fi alungați din Ucraina, el are rezerve că pot fi învinși definitiv pe pământul altei țări.

Pentru ca Rusia să fie învinsă definitiv, ar trebui ca armata ucraineană să ajungă în Moscova, așa cum s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial, când aliații au intrat în Berlin sau Tokyo, explică reputatul politolog. Asta nu înseamnă că armata rusă nu poate fi învinsă și silită să se retragă din Ucraina, precizează Pîrvulescu, dar asta nu ar echivala cu o înfrângere totală a Kremlinului.

Propaganda rusă are memorie selectivă: a „uitat” înfrângerea din războiul Crimeei

Rusia n-a fost înfrântă. Armata rusă poate fi înfrântă, Rusia nu. Dacă nu se intervine pe teritoriul Rusiei, Rusia nu va fi înfrântă. Dacă Rusia nu va fi înfrântă nu se va putea face pace. Germania a fost înfrântă, Japonia a fost înfrântă, cu trupe la Berlin și la Tokyo. Dacă armata rusă prin absurd, va fi obligată să se retragă din Dombas și din Crimeea, Ucraina își recuperează doar teritoriul, dar Rusia nu e înfrântă”, spune Pîrvulescu.

Asta pentru că propaganda rusă marșează pe ideea victoriei împotriva Germaniei naziste, într-un război teribil care a avut loc pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice și unde Hitler a pierdut în mare măsură cel de-Al Doilea Război Mondial.

Însă, dacă atunci URSS, a cărei continuatoare se consideră Rusia, a învins, există un exemplu în care Rusia a fost bătută chiar pe propriul teritoriu, dar de care propaganda rusă uită cu desăvârșire. Este vorba despre războiul Crimeei, în care Rusia a fost învinsă, spune Cristian Pîrvulescu. Altfel spus, propagada rusă are memorie selectivă.

„Gândiți-vă că Războiul Crimeei a avut loc între 1853 și 1856, iar în 1877 Rusia era din nou în plină expansiune în Balcani. Oricum războiul Crimeei s-a desfășurat, cum îi spune și numele, în Crimeea, adică pe teritoriul Rusiei. Pentru că circulă această idee că niciodată Rusia nu a pierdut un război pe teritoriul ei, dar războiul Crimeei aici a fost?”, adaugă profesorul.

Cum poate fi oprită Rusia

Totuși, dacă în secolul al XIX-lea alianța dintre Franța și Anglia zdrobea Rusia chiar în Rusia, în Războiul Crimeei, de data aceasta nu vom avea trupe britanice, franceze și nici măcar americane pe teritoriul Federației Ruse.

Deși propaganda rusă spune că NATO vrea să invadeze Rusia, Cristian Pîrvulescu spune că nu se pune problema să avem un nou „Război al Crimeei” și că Occidentul nu are niciun fel de intenție să atace Federația Rusă. Totuși, NATO poate face – și chiar face – un alt lucru: descurajează Rusia, spune profesorul.

NATO le-a făcut o demonstrație clară de mobilizare și de mișcare extraordinară. Dacă numai ceea ce avem în momentul de față am folosi împotriva Rusiei, Rusia nu ar mai exista. Noi le facem o demonstrație. Deci nu avem niciun fel de intenție să facem lucrurile astea, dar le demonstrăm că nu este vorba despre o poveste, este vorba de o realitate. Avem trupe, le facem niște demonstrații, iar demonstrațiile astea sunt menite să îi oblige să devină raționali”, mai spune Pîrvulescu.

Asta înseamnă că rușii nu vor îndrăzni să mai atace alți vecini și nu vor îndrăzni nici să folosească armele nucleare, dacă vor fi scoși din Crimeea. Cristian Pîrvulescu nu are niciun dubiu în acest sens.

„Sigur că doctrina militară rusă spune că pot fi folosite armele nucleare, dacă Rusia ar fi invadată sau dacă s-ar afla în fața unui pericol iminent. Dar problema este unde ar putea ei, de fapt, să folosească arma nucleară? Pe teritoriul Rusiei? Sau să lovească capitalele occidentale? Deja s-a dovedit foarte clar că rachetele lor pot să fie interceptate, deci ar avea doar de pierdut. Iar eu cred că au înțeles aceste mesaje”, încheie Cristian Pîrvulescu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite