NATO: Rusia a simulat un atac nuclear contra Suediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier TU-22M3 au survolat insula nelocuită Gotska Sandön
Bombardier TU-22M3 au survolat insula nelocuită Gotska Sandön

Rusia a simulat atacuri nucleare contra statelor membre NATO, vizând în principal Suedia, dezvăluie un raport al lui Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, publicat pe site-ul organizaţiei internaţionale de apărare.

„Rusia a reuşit să-şi sporească prezenţa militară. În ultimii trei ani, Rusia a efectuat cel puţin 18 manevre de mare anvergură. Peste 100.000 de militari au participat la aceste exerciţii. Aceste manevre cuprind simulări de atacuri nucleare contra NATO şi partenerilor săi“, potrivit raportului publicat pe 28 ianuarie.

Raportul menţionează în principal simularea, în martie 2013, a unui atac nuclear contra Suediei, relatează Sputnik.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Dagens Nyheter că este de acord cu concluziile din raportul lui Jens Stoltenberg.

Două bombardiere TU-22M3, capabile să transporte arme nucleare, au survolat, însoţite de patru avioane de vânătoare, insula suedeză nelocuită Gotska Sandön şi au simulat un atac nuclear contra oraşului Stockholm, capitala Suediei, a anunţat în aprilie 2013 publicaţia suedeză Svenska Dagbladet, citând surse militare.

Potrivit publicaţiei citate, Forţele Aeriene ale Suediei nu au reacţionat. În schimb, un avion NATO a fost trimis în zonă. Mai târziu, Stockholmul a confirmat informaţia că Rusia a efectuat manevre.

Centrul European de Analiză Geopolitică (European Center for Geopolitical Analysis) anunţase anterior că Rusia a efectuat manevre similare şi în 2015, când a fost simulată capturarea unor zone din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, potrivit site-ului de ştiri newsru.com, citat de Agerpres.

Autorităţile de la Stockholm au declarat recent că Rusia reprezintă o ameninţare reală pentru ţara lor.

La mijlocul lunii octombrie 2015, militarii suedezi au detectat un submarin neidentificat în apropierea coastelor Suediei. S-a speculat că submarinul ar aparţine Federaţiei Ruse, dar Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat niciodată până acum acest fapt.

La sfârşitul lunii aprilie anul trecut, un submarin neidentificat a fost detectat în apropierea Finlandei, iar militarii finlandezi au deschis atunci foc de avertisment. Submarine neidentificate au apărut şi în largul coastelor altor ţări europene, aminteşte newsru.com.

Andrei Krasov, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a catalogat informaţiile despre simularea de către Rusia a unui presupus atac nuclear împotriva Suediei drept o „nouă poveste de groază“ a NATO. „Aceasta este o nouă poveste de groază, o nouă încercare de a demoniza acţiunile de succes ale Rusiei în lupta împotriva terorismului internaţional“, a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite