Naşterea unui copil într-o ţară UE, portiţă legală pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg a anunţat astăzi că părinţii unui copil născut într-un stat membru al UE şi care primeşte cetăţenie europeană au automat drept de reşedinţă şi de muncă în ţara respectivă. Decizia îi avantajează pe cetăţenii Republicii Moldova şi Ucrainei care ar dori să se stabilească în UE.

"Curtea arată că dreptul UE respinge măsurile naţionale care au efectul de a-i priva pe cetăţenii săi de beneficiile statutului de european. Refuzul acordării dreptului de şedere unei persoane în statul membru în care au reşedinţa copiii săi şi neacordarea permisului de muncă vor avea un asemenea efect", arată Curtea.

Verdict dat la Luxemburg

Decizia a fost luată în cazul unui cuplu de cetăţeni columbieni, soţii Ruiz Zambrano, care a solicitat azil în Belgia din cauza situaţiei de război civil din ţara lor. Belgia a refuzat să le acorde statutul de refugiat şi le-a cerut să părăsească ţara. Între timp, cei doi soţi au avut doi copii care au primit cetăţenia belgiană.

Deşi nu deţinea permis de muncă, Ruiz Zambrano a încheiat cu o firmă din Belgia un contract de muncă pe durată nedeterminată cu normă întreagă. Şi‑a pierdut locul de muncă  şi a cerut ajutor de şomaj. Solicitarea i-a fost respinsă întrucât, potrivit autorităţilor belgiene, nu îndeplinea condiţiile pentru şederea străinilor şi nu avea dreptul să lucreze în această ţară.

Tribunalul pentru muncă din Bruxelles a cerut Curţii Europene de Justiţie să stabilească dacă Ruiz Zambrano poate, în temeiul dreptului Uniunii, să locuiască şi să muncească în Belgia.

Prin hotărârea pronunţată astăzi, Curtea aminteşte că, deşi condiţiile de dobândire a cetăţeniei unui stat membru sunt de competenţa exclusivă a acestui stat, este certă dobândirea cetăţeniei belgiene de către copiii lui Ruiz Zambrano. Acest lucru atrage drepturi pentru părinţi, potrivit legislaţiei UE.

Legislaţie

În unele ţări ale UE, cum ar fi Irlanda, legea prevede că orice copil născut pe teritoriul ţării dobândeşte automat cetăţenia.  Aceasta va atrage imediat şi dreptul de rezidenţă al părinţilor. În alte ţări, precum Franţa, copiii primesc acest drept după ce au locuit pe teritoriul ţării respective un număr de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite