Momentul în care ucrainenii lovesc nave de debarcare rusești în largul Crimeei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informații al apărării din Ucraina (DIU) a confirmat oficial distrugerea unor nave de debarcare rusești din clasa Serna în urma unei operațiuni speciale desfășurată în Crimeea ocupată în cursul nopții și a publicat o înregistrare video cu atacul.

„Soldații [ucraineni] au lovit ambarcațiuni de debarcare de mici dimensiuni ale Flotei rusești din Marea Neagră în cadrul unei operațiuni care a avut loc în cursul nopții pe teritoriul Crimeei ocupate temporar. Acestea sunt ambarcațiuni din proiectul 11770 (clasa Serna). La bord se aflau echipajul și vehicule blindate, inclusiv BTR-82 [transportoare blindate de trupe]”, au transmis serviciile ucrainene de informații, citate de Ukrainska Pravda.

Serviciile secrete ucrainene au oferit o confirmare oficială a atacului după ce Suspilne, un post public de televiziune ucrainean, și canalul de televiziune Fakty au relatat, citând surse de informații ucraiene, că două ambarcațiuni rusești au fost lovite în apropierea localității Ciornomorske (situată la extremitatea nordică a Peninsulei Tarhankut).

Serviciul de informații a precizat că rușii au folosit în mod activ bărci de debarcare de mici dimensiuni din clasa Serna în timpul ocupării Insulei Șarpelui pentru a transfera echipamente militare și trupe. În plus, aceștia au desfășurat sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2 la bordul acestor nave pentru a asigura o acoperire mobilă pentru grupul lor de pe insulă și în partea ucraineană a Mării Negre.

Ambarcațiunile mici de debarcare din clasa Serna se deplasează rapid și sunt capabile să transporte până la 45 de tone de încărcătura și 92 de militari înarmați.

Rușii folosesc aceste ambarcațiuni pentru debarcarea sau pentru evacuarea marinarilor. În plus, astfel de nave cu sisteme antiaeriene la bord au servit drept acoperire pentru navele de război ale Flotei rusești din Marea Neagră care au rămas fără sisteme de apărare antiaeriană după o serie de atacuri ale Forțelor de Securitate și Apărare ucrainene, notează comunicatul serviciilor de informații ucrainene.

Anterior, mass-media și canalele Telegram au relatat că două ambarcațiuni de debarcare rusești de mare viteză au fost lovite în Marea Neagră, în apropierea localității Ciornomorske din Crimeea ocupată, în noaptea de 9-10 noiembrie. Totodată, ar fi fost lovită și o cazarmă rusă din așezare.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a doborât două drone deasupra Crimeei în noaptea de joi spre vineri. Publicația rusă Baza a raportat un atac asupra unui depozit de petrol din orașul Feodosiia, în Crimeea ocupată de Rusia, care a fost însă respins.

Feodosiia se află pe coasta de sud-est a Crimeei ocupate, în timp ce Ciornomorske se află pe coasta de vest.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite