Moment de reculegere ținut de manifestanții din Grecia în memoria victimelor tragediei feroviare

0
Publicat:

Circa 1.800 de oameni, potrivit poliţiei, au păstrat un minut de reculegere vineri în faţa parlamentului din Atena în memoria celor 57 de persoane ucise în coliziunea de marţi a două trenuri, în timp ce acţiuni similare legate de această tragedie au loc şi în alte oraşe ale Greciei.

Moment de reculegere în Grecia pentru victimele accidentului de tren FOTO; Profimedia
Moment de reculegere în Grecia pentru victimele accidentului de tren FOTO; Profimedia

După acest moment de reculegere, manifestanţii s-au îndreptat spre sediul companiei feroviare greceşti Hellenic Train. Ei intenţionează astfel să-şi exprime indignarea, întrucât societatea căilor ferate este acuzată de numeroase neglijenţe şi lacune care au dus la această catastrofă ce a bulversat întreaga ţară.

Cea mai mare parte a universităţilor şi-au închis vineri porţile, potrivit preşedintelui unui sindicat studenţesc, Angelos Thompoulos, în timp ce la Atena manifestanţii agitau baloane negre în memoria victimelor, între care se aflau şi numeroşi studenţi.

Unii dintre manifestanţii din coloana care se îndrepta spre marea esplanadă din centrul oraşului, în faţa parlamentului, purtau pancarte cu inscripţii precum "Această crimă nu trebuie să rămână ascunsă sub preş!" sau "Trimite-mi un mesaj când ajungi!", reluând astfel mărturia unei mame al cărei copil a fost ucis în această coliziune.

Moment de reculegere în Grecia pentru victimele accidentului de tren FOTO; Profimedia
Moment de reculegere în Grecia pentru victimele accidentului de tren FOTO; Profimedia

În a treia zi de doliu naţional, grecii - răscoliţi de această catastrofă calificată drept tragedie naţională de autorităţi - cer socoteală autorităţilor, în pofida regretelor exprimate de guvern, pentru deficienţele "cronice" ale reţelei feroviare care au dus la accident.

"Ceea ce s-a petrecut este ruşinos", a spus Maria Psachelis cu lacrimi în ochi. "Sunt foarte emoţionată, am şi eu un copil student care obişnuia să parcurgă acest traseu", a adăugat ea.

"Suntem plini de mânie şi nu putem accepta ca un eveniment atât de tragic să se poată produce în 2023, cu zeci de vieţi pierdute, printre care numeroşi colegi studenţi", a subliniat şi Angelos Thompoulos.

"Ieşim în stradă astăzi pentru a cere ca responsabilităţile să fie asumate, cu scopul ca nimic să nu fie acoperit sau ascuns în această tragedie", a afirmat el.

În Larissa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi la Patras, oraş universitar din Peloponez, 700 de manifestanţi - potrivit poliţiei - şi-au exprimat de asemenea indignarea şi durerea.

O nouă manifestaţie urmează să aibă loc spre seară în al doilea oraş ca mărime al ţării, Salonic, unde numeroase victime se aflau la studii.

Circa 2.000 de manifestanţi s-au adunat deja joi seară în acest oraş din nordul Greciei, iar unii dintre participanţi la demonstraţie au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov.

Drapele negre au fost de asemenea desfăşurate vineri în principalele facultăţi ale ţării, au relatat media elene

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite