Moldova, republica lui Vlad Plahotniuc. Cum se umilesc procurorii în faţa oligarhului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia de subordonare dintre Justiţia moldovenească şi oligarhul Vlad Plahotniuc este scoasă la iveală de o scrisoare trimisă de procurorul şef al Chişinăului către oligarhul care, pe atunci, era deputat şi prim-vicepreşedinte al Partidului Democraţilor. Procurorul i se adresează umil lui Plahotniuc, justificându-şi acţiunile, asigurându-l că nu lucrează împotriva lui şi exprimându-şi regretul că nu a fost primit în audienţă.

O scrisoare redactată în martie 2014 de Ivan Diacov, pe atunci procuror-şef al municipiului Chişinău, şi adresată oligarhului Vladimir Plahotniuc demonstrează cum procuratura de peste Prut este dominată de jocuri politice. Documentul, obţinut de jurnaliştii Rise Moldova, arată influenţa pe care Vlad Plahotniuc, fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, o are asupra Justiţiei. 

Diacov, care a demisionat din funcţia de procuror-şef al Chişinăului la sfârşitul lunii noiembrie, în contextul în care oricum i se termina mandatul şi era acuzat de luare de mită, începe scrisoarea către Plahotniuc cu o dovadă de loialitate din partea familiei sale. Procurorul subliniază de la bun început cum propriul său frate, Dumitru Diacov, îl „învinuieşte” şi i-a reproşat de „nenumărate ori” că acţionează împotriva Partidului Democrat şi a lui Plahotniuc personal. 

„Stimate domnule Prim-Vicepreşedinte!

În ultima vreme, mai cu seamă în ultimul an, Dumitru Diacov, fratele meu, de nenumărate ori m-a invitat la discuţii foarte neplăcute, învinuindu-mă, precum că eu duc o activitate care are impact negativ asupra imaginii Partidului Democrat şi a Dvs personal.

Eu am spus şi repet de zeci de ori, că nu am avut şi nu am, nici o atribuţie la publicaţiile difuzate în mass-media şi care n-au fost semnate de mine, ori nu au fost date din numele meu. Argumentele mele precum că eu nu am nici o atribuţie la toate publicaţiile din mass-media la adresa unor procurori, nu sunt luate în seamă nici chiar de către actualul Procuror General.

[...] Mai mult ca atît, Vasile Gherasimenco, prin această scrisoare adresată Procurorului General, care e ştiut, că este reprezentant al Partidului Democrat, încearcă şi urmăreşte ţelul de a-l determina negativ pe Procurorul General în privinţa mea, prezentîndu-i lucrurile în aşa fel, precum că eu lupt cu politica promovată de Partidul Democrat, lupt cu reprezentanţii şi adepţii PD, precum şi cu Procurorul General, iar în final cu Dvs.

Dacă eu aş fi fost rău intenţionat şi aş fi avut scopul de a aduce prejudiciile care neîntemeiat mi se impută, fiţi sigur, le-aş fi făcut profesionist şi fără a lăsa careva momente de suspiciuni. Cineva are foarte mare interes ca lucrurile să fie prezentate anume aşa.

Eu am solicitat de mai multe ori întîlniri cu Dvs, care mi s-au promis, dar nu cunosc din ce motive nu s-au realizat. Păcat. Dacă ar fi avut loc măcar o discuţie, poate toate suspiciunile şi problemele erau de mult rezolvate.

Cu profund respect,

Procuror al municipiului Chişinău, Ivan DIACOV

Scrisoarea integrală, publicată în exclusivitate de Rise Moldova, poate fi citită aici. Jurnaliştii arată totodată legăturile dintre două grupări criminale şi deputatul Constantin Ţuţu, campionul K1, apropiat de familia Plahotniuc. Întregul material poate fi citit aici. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/jaful-secolului" target="_blank">View the story "Jaful secolului" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite